Obrazovanje

Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi

Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi
Foto: N.N. | Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi

GRADIŠKA - Gradiška je vodeća lokalna uprava u Srpskoj po pitanju usaglašenosti privrede i obrazovanja, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon sastanka sa Zoranom Adžićem, gradonačelnikom Gradiške.

"Ovo je  grad koji je uspio da sačuva zdravlje učenika i nastavnika, s obzirom na to da nije zabilježeno širenje virusa korona u ustanovama obrazovanja i kulture", rekla je Trivićeva, koja je sa Adžićem razgovarala i o investicijama u školske objekte i o dualnom obrazovanju.

Kao primjer Trivićeva je navela Tehničku školu u Gradišci, koja posljednjih nekoliko godina uspješno sarađuje sa privredom, pa je učenicima omogućeno da praktičnu nastavu obave kod poslodavaca.

Dodala je da će, zahvaljujući dualnom obrazovanju, biti postignuta usaglašenost privrede i obrazovanja.

Adžić je istakao da je na sastanku prezentovano sve ono što je Gradska uprava zajedno sa školama uradila u prethodne četiri godine.

Podsjetio je da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja i dodao da će uz podršku resornog ministarstva od naredne školske godine u Tehničkoj školi, jedinoj u cijeloj BiH, biti uvedeno novo zanimanje, tehničar robotike.

"Naš cilj je da stvorimo kadrove koji su potrebni gradiškoj privredi i privredi RS, da usvajamo napredne tehnologije i pratimo trendove koji su prisutni u EU", zaključio je Adžić.

D.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije