Obrazovanje

Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi

Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi
Foto: N.N. | Trivić: Gradiška stvara kadrove koji su potrebni privredi
Dajana Vujatović

GRADIŠKA - Gradiška je vodeća lokalna uprava u Srpskoj po pitanju usaglašenosti privrede i obrazovanja, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon sastanka sa Zoranom Adžićem, gradonačelnikom Gradiške.

"Ovo je  grad koji je uspio da sačuva zdravlje učenika i nastavnika, s obzirom na to da nije zabilježeno širenje virusa korona u ustanovama obrazovanja i kulture", rekla je Trivićeva, koja je sa Adžićem razgovarala i o investicijama u školske objekte i o dualnom obrazovanju.

Kao primjer Trivićeva je navela Tehničku školu u Gradišci, koja posljednjih nekoliko godina uspješno sarađuje sa privredom, pa je učenicima omogućeno da praktičnu nastavu obave kod poslodavaca.

Dodala je da će, zahvaljujući dualnom obrazovanju, biti postignuta usaglašenost privrede i obrazovanja.

Adžić je istakao da je na sastanku prezentovano sve ono što je Gradska uprava zajedno sa školama uradila u prethodne četiri godine.

Podsjetio je da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja i dodao da će uz podršku resornog ministarstva od naredne školske godine u Tehničkoj školi, jedinoj u cijeloj BiH, biti uvedeno novo zanimanje, tehničar robotike.

"Naš cilj je da stvorimo kadrove koji su potrebni gradiškoj privredi i privredi RS, da usvajamo napredne tehnologije i pratimo trendove koji su prisutni u EU", zaključio je Adžić.

D.V.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije