Obrazovanje

Trivić: Jačati povezanost obrazovanja sa tržištem rada

Trivić: Jačati povezanost obrazovanja sa tržištem rada
Foto: Srna | Trivić: Jačati povezanost obrazovanja sa tržištem rada

BANJALUKA - Pravci razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj odnose se na inoviranje nastavnih planova i programa i udžbenika, te izmjenu saznavanja sa koncepcije poučavanja na koncepciju učenja, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na Svjetskom forumu obrazovanja u Londonu.

Trivićeva je dodala da se pravci razvoja obrazovanja odnose i na stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika, kao i jačanje povezanosti obrazovanja sa tržištem rada i digitalizaciju.

Na sesiji predviđenoj za ministre obrazovanja zemalja zapadnog Balkana, u organizaciji Britanskog savjeta, Trivićeva je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske počelo proces digitalizacije udžbenika s ciljem rasterećenja školskih torbi učenika, ali i interaktivnosti na času i pristupa novim informacijama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Časovi realizovani na ovaj način učenicima su zanimljiviji, a ishodi učenja su višestruko bolji. Paralelno sa digitalizacijom sadržaja, opremamo škole e-učionicama i kreiramo internet platforme za pristup i dijeljenje digitalnih sadržaja", pojasnila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, najveći izazovi sa kojima se Ministarstvo susreće pri realizaciji ovih aktivnosti su nedovoljna infrastrukturna opremljenost u manje razvijenim područjima, obezbjeđivanje novca, kao i motivacija nastavnika za realizaciju vannastavnih aktivnosti i projekata.

"Vjerujem da ćemo te izazove prevazići i da ćemo nastaviti realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti na moderan i efikasan način upotrebom e-servisa, informacionih sistema, digitalnih saržaja i računarske opreme, što će doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju, sa boljim ishodima učenja i razvijenim logičkim razmišljanjem kod učenika", navela je Trivićeva.

Ona je potvrdila da su, upravo zahvaljujući projektu Britanskog savjeta u BiH "Škole za 21. vijek", učenici stekli vještine značajne za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka, a oprema dobijena putem projekta je na raspolaganju klubovima za kodiranje koji učenicima omogućavaju da izraze stečena znanja i kreativnost.

Svjetski forum obrazovanja održava se od 20. do 22. januara u Londonu, a okupio je više od 700 učesnika, među kojima i 130 ministara obrazovanja iz cijelog svijeta koji razmjenjuju iskustva i traže pravi odgovor na pitanje "Kako transformisati obrazovanje?". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije