Obrazovanje

Trivić: Jednake usluge u vaspitanju i obrazovanju za svu djecu u RS

Trivić: Jednake usluge u vaspitanju i obrazovanju za svu djecu u RS
Foto: Srna | Trivić: Jednake usluge u vaspitanju i obrazovanju za svu djecu u RS
Srna

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da resorno ministarstvo želi da vaspitne i obrazovne usluge budu jednake za svu djecu u Srpskoj, dodajući da je to jedan od ciljeva reformskih procesa u okviru programa "Nova škola za novo doba".

"Imali smo situaciju da pružanje usluga ovakve vrste za djecu sa smetnjama u razvoju nije bilo ravnomjerno raspoređeno u cijeloj Srpskoj, već je to najviše bilo koncentrisano u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci, gdje je posjetila Centar "Zaštiti me".

Ona je navela da Ministarstvo prosvjete i kulture, Centru "Zaštiti me", danas uručuje rješenje o početku rada resursnog centra za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, koji će teritorijalnost svog djelovanja proširiti na područje Sarajevsko-romanijske regije.

"Ovo je samo jedan od stručnih resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje Ministarstva od ukupno četiri, koji će stručne usluge, pored svog matičnog djelovanja u Banjaluci, Derventi i Prijedoru, proširiti i na ostale teritorijalne jedinice Srpske kao što su Sarajevsko-romanijska i Hercegovačka regija, te na području Semberije", pojasnila je Trivićeva.

Ona kaže da je ovo veliki iskorak jer, prema sadašnjim podacima, oko 1.500 učenika, odnosno djece predškolskog uzrasta ima rješenje komisija da su djeca s poteškoćama u razvoju s kojima je potreban rad u kontinuitetu stručnih službi i osoba koje će se baviti njihovim daljim razvojem u smislu vaspitanja i obrazovanja.

Trivićeva je naglasila da se prostori za pružanje stručnih usluga nalaze u prostorima škola na datom području, da su potpuno opremljeni u saradnji s Unicefom, te da će u tim centrima stručni saradnici pružati usluge djeci sa smetnjama u razvoju.

Ona je dodala da će Centar "Zaštiti me" upravljati resursnim centrom koji će se nalaziti na području Sarajevsko-romanijske regije.

"To znači da će se lokacija samog centra nalaziti u Istočnom Sarajevu, gdje imamo i senzorne sobe i potpuno opremljene kabinete koji će pružati usluge djeci iz ovih opština koje se nalaze na tom području", pojasnila je Trivićeva.

Direktor Centra "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović Vasilić rekla je da je ovo vaspitna ustanova u kojoj se vaspitavaju i obrazuju djeca sa smetnjama u razvoju, dodajući da je ove školske godine upisano 127 učenika.

"Naš centar, kao resursni centar, pružaće podršku učenicima iz Sarajevsko-romanijske oblasti, što će obuhvatiti 13 opština pored grada Banjaluka", naglasila je Vasilićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije