Obrazovanje

Trivić: Obrazovni sistem Srpske spreman za inovacije

Trivić: Obrazovni sistem Srpske spreman za inovacije
Foto: N.N. | Trivić: Obrazovni sistem Srpske spreman za inovacije

BANJALUKA - Republika Srpska je dokazala da ima obrazovni sistem spreman za inovacije, što potvrđuje uspješan završetak školske godine u uslovima izazvanim virusom korona, izjavila je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

"Srpska je pokazala da je spremna na sve izazove u oblasti obrazovanja i već naredne sedmice upućujemo u skupštinsku proceduru tri zakonska rješenja za tri nivoa obrazovanja, koji će nam otvoriti mogućnost da uvodimo inovacije već od naredne školske godine", najavila je Trivićeva u intervjuu Srni.

Trivićeva je podsjetila da su Ministarstvo prosvjete i kulture, Pedagoški zavod i Javni servis Republike Srpske veoma brzo reagovali pri pojavi virusa u Srpskoj i uspostavili nastavu na daljinu, koja je zadovoljila sve potrebne kriterijume.

"Uspješno smo savladali veoma izazovan period. Bio je angažovan ogroman broj prosvjetnih radnika na izvođenju nastave putem RTRS-a, a svi ostali učitelji i nastavnicu bili su uključeni u nastavu na daljinu i u svakodnevnoj komunikaciji sa učenicima", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je školska godina završena uspješno, prvenstveno u interesu učenika i njihovog zdravlja, ali i po tome što je nastava privedena kraju, bez čega bi Srpska bila u poziciji da poništi školsku godinu.

"To smo izbjegli odlukom da pokrenemo nastavu na daljinu", istakla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u ovoj godini izdvojilo pet miliona KM da bi se završio proces digitalizacije svih osnovnih škola u Srpskoj, te da sljedeće godine počinje digitalizacija srednjih škola, a nakon toga i digitalizacija predškolskih ustanova.

Ta digitalizacija, objasnila je, podrazumijeva korištenje novih tehnologija radi sticanja znanja kako u učionici tako i od kuće.

"Želimo da imamo nove mogućnosti komunikacije između učenika, nastavnika i roditelja. Sada smo nastavu na daljinu realizovali koristeći različite platforme, ali uvođenjem jedinstvenog sistema sve škole i svi đaci će imati jednake uslove", pojasnila je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da je rano za prognoze kako će izgledati početak nove školske godine i da li će se virus vraćati u većem obimu, ali je izrazila nadu da će učenici 1. septembra sjesti u školske klupe.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa obrazovanja u septembru očekuju brojne novine, koje donose prethodno pomenute izmjene zakona.

Što se tiče predškolskog vaspitanja, novina koju donosi novo zakonsko rješenje jeste da će Vlada omogućiti besplatan vrtić djeci sa smetnjama u razvoju i djeci bez roditeljskog staranja.

"To nam je veliki zadatak, jer želimo da svoj djeci u Srpskoj omogućimo isti status. Planiramo povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, radićemo na programima razvoja roditeljstva, te saradnje između roditelja i predškolskih ustanova, a sve u interesu najmlađih", rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Trivićeva je napomenula da Republički pedagoški zavod intenzivno radi na inovacijama nastavnih planova i programa, te da će od 1. septembra imati završenu digitalnu platformu za odvijanje nastave kroz upotrebu novih tehnologija.

"S tim mogućnostima pokrenućemo novi oblik interaktivne nastave koja će se odvijati u samoj učionici. To znači da ćemo imati kombinaciju tradicionalnog načina učenja i socijalizacije u učionici, ali i da ćemo u samom procesu izvođenja nastave primjenjivati nove metode interaktivnosti učenika uz primjenu novih tehnologija", navela je Trivićeva.

Vodiće se računa, naglasila je, da djeca kvalitetno provedu vrijeme u učionici da bi ih što više rasteretili od zadaće kada dođu kući.

"Uvodimo i fakultativnu nastavu, gdje ćemo djeci ponuditi mogućnost da sami izaberu određenu nastavu i da se usmjere na ono što im je zanimljivo. Radićemo na reorganizaciji prostora, pravljenju stimulativnog okruženja u kojem učionica ne mora da izgleda onako kako je to sada slučaj", rekla je Trivićeva.

Cilj Ministarstva je, pojasnila je, da djeca idu rasterećeno na nastavu, da znaju da je to škola za novo doba, da stiču znanja učeći, a ne da samo uče za ocjenu.

"Donijećemo standard za udžbenike, da znamo šta je važno i šta treba da se nauči, a šta je u domenu zanimljivosti, ako žele da prošire svoje znanje", objasnila je Trivićeva.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je podsjetila da je krajem prošle godine urađena kompletna revizija zanimanja, te je tačno definisano koja su potrebna na tržištu rada u Srpskoj.

"Neka zanimanja smo izbacili, neka su potpuno nova. Revizija zanimanja nije mijenjana posljednjih 25 godina, a na tržištu imamo mnoštvo novih zanimanja, da ne govorimo o primjeni novih tehnologija u privredi, kojih prije desetak godina nije ni bilo", naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da će Vlada u ovoj godini izdvojiti dodatna sredstva za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja, koja su i javno objavljena, te da će biti nastavljeno plaćanje učeničke prakse kroz ugovore sa poslodavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije