Obrazovanje

Trivić: Časovi u novoj školskoj godini 45 minuta

Trivić: Časovi u novoj školskoj godini 45 minuta
Foto: N.N. | Trivić: Očekujemo da će nastava od 1. septembra biti redovna

DOBOJ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić očekuje da će od 1. septembra u novoj školskoj godini početi redovna nastava sa časovima od 45 minuta.

"Nadamo da ćemo od 1. septembra početi sa redovnom nastavom, kao što je bilo prije pojave virusa korona, nadajući se da ćemo se se svi zajednički izboriti sa ovom pošasti", rekla je Trivićeva.

On je istakla da će se imunizacija prosvjetnih kulturnih radnika odvijati tokom junskog, julskog, odnosno ljetnog perioda.

Prema njenim riječima, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je ove godine prvi put, donošenjem pravilnika o standardima udžbenika, kontaktirao sve autore koji su vršili revizije i adaptacije da bi udžbenik bio prilagođen nastavnicima, ali i učenicima.

"Da tačno znamo šta je to važno i koji su to sadržaji koje bi djeca trebalo da znaju u skladu sa nastavnim planovima i programima, a s druge strane da bude i praktično, da znaju na koji način da uče", objasnila je Trivićeva.

Ona je najavila da će na sastanaku u utorak u Istočnom Sarajevu od direktora Zavoda za udžbenike biti upoznata o broju novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, istakavši da njihove cijene neće biti veće.

"Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo, ove godine će izdvojiti 3.000.000 KM za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike prvih i drugih razreda, i učenike od trećeg do devetog iz porodica sa troje ili više djece, kao i pobjednici školskih takmičenja", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se na ovaj način želi postići da udžbenička politika zaživi u smislu kreiranja kvalitativnih sadržaja koji su u skladu sa ishodima učenja, odnosno nastavnim planovima i programima.

Trivićeva je ponovila da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj biti završena 8. juna, a da poslije toga dolaze upisi u srednje škole.

"Od sredine juna do sredine jula biće završeni i svi upisni rokovi za naše srednjoškolce, i sa tim se završava školska godina što se tiče aktivnosti", rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije