Obrazovanje

Trivić: Plan upisa srednjoškolaca u skladu sa potrebama lokalne privrede

Trivić: Plan upisa srednjoškolaca u skladu sa potrebama lokalne privrede
Foto: N.N. | Trivić: Plan upisa srednjoškolaca u skladu sa potrebama lokalne privrede
N.N.

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala je danas onlajn sastanak sa članovima Komisije za kreiranje upisne politike u prvi razred srednjih škola na kojem je razgovarano o Planu upisa u srednje škole za školsku 2021/22. godinu.

Trivićeva je istakla da su srednje škole dostavile prijedloge upisa koji su analizirani u skladu sa iskazanim potrebama privrede – Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore i Unije udruženja poslodavaca - i dostavljenim podacima o broju nezaposlenih lica od strane Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

"Plan upisa predlažemo u skladu sa potrebama lokalne privrede, pri čemu su uzeti u obzir podaci o nezaposlenim licima, mišljenja privrednika, kao i rezultati obavljenih anketa učenika i roditelja", rekla je Trivićeva i naglasila potrebu većeg uključivanja lokalnih zajednica u kriranje razvoja srednjeg obrazovanja na nivou zajednice.

Pohvalila je do sada ostvarenu saradnju sa privrednicima u oblasti unapređenja uslova za bolju organizaciju praktične nastave u preduzećima i najavila intenzivnu saradnju i u narednom periodu.

Konstatovano je da je da je najveća potreba privrede iskazana za zapošljavanjem u IT sektoru, građevinskom, metalskom i poljoprivrednom sektoru, te da je u skladu s tim planom upisa više mjesta planirano u struci Mašinstvo i obrada metala i Elektrotehnici, te da se planira reforma gimnazija u smislu uvođenja tehničkih smjerova.

Istaknuto je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da se upis bazira na optimalnom broju učenika po odjeljenju, dakle na 24 učenika.

Naglasila je da su započete aktivnosti na izradi Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2022-2030.godine, te da će se ove godine raditi na donošenju novog Zakona o obrazovanju odraslih i pozvala članove komisije da se aktivno uključe na bazi sugestija i komentara u ove procese.

Komisiju za kreiranje upisne politike čine predstavnici Ministarstva rada i boračko-invaladidske zaštite, Ministarstva zdravlja i zdravstvene zaštite, Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore, Unije udruženja poslodavaca, Zavoda za zapošavanje, te predsjednici aktiva direktora srednjih škola.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije