Obrazovanje

Trivić: Prosvjeti veće plate za 10 odsto

Trivić: Prosvjeti veće plate za 10 odsto
Foto: Srna | Trivić: Prosvjeti veće plate za 10 odsto

BANJALUKA - Plate zaposlenih u oblastima obrazovanja i kulture biće povećane 10 odsto, u skladu sa najavama Vlade Srpske, izjavila je danas ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i dodala da bi to trebalo da niveliše inflaciju s kojom se radnici suočavaju.

"Navjerovatniji model povećanja plata će biti sa povećanjem cijene rada. I već u maju bi Vlada trebalo da donese odluku o tome, što znači da bi junska plata trebalo da bude isplaćena po tom obračunu", rekla je Trivićeva nakon sastanka sa rukovodstvom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Kada je riječ o izjednačavanju platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta, Trivićeva je rekla da će nakon najavljenog povećavanja plata početi konkretniji pregovori sa Sindikatom o tome.

"I to u smislu nivelisanja koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je istakla da će biti nastavljeni razgovori sa sindikalcima i o usaglašavanju posebnih kolektivnih ugovora za radnike u oblastima predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u ustanovama kulture, čiji su osnivači lokalne zajednice.

"Na sjednici Saveza opština i gradova Srpske u maju ćemo zajedno sa Sindikatom delegirati upravo rješavanje statusa zaposlenih u predškolskim ustanovama i ustanovama kulture, sve s ciljem da na tom planu nađemo najbolja rješenja", rekla je Trivićeva, koja se nada da će u tom mjesecu biti završena priprema posebnih kolektivnih ugovora.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da su danas dobili uvjeravanja ljudi iz nadležnih ministarstava da će doći do određenih pozitivnih pomaka na planu povećavanja plata, najvjerovatnije putem povećanja cijene rada.

"Kada je riječ o ujednačavanju platnih koeficijenata tražimo da se to ispoštuje tokom ove godine, ali ćemo još u vezi s tim pregovarati", rekao je Gnjatić, koji je u Domu sindikata razgovarao i sa predstavnicima Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

On je najavio da će o posebnom iskazivanju naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente sutra imati sastanak sa premijerom Radovanom Viškovićem i resornim ministrima.

Gnjatić je dodao da će se razgovarati o vremenu, obimu i modelu obezbjeđivanja naknade za topli obrok i regres, ako Vlada sada to ne može da ispoštuje.

On je rekao da insistiraju i na potpisivanju posebnih kolektivnih ugovora za radnike u oblastima predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u ustanovama kulture, koje se finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije