Obrazovanje

Trivić: Usaglašavaju se nastavni planovi i programi sa Srbijom

Trivić: Usaglašavaju se nastavni planovi i programi sa Srbijom
Foto: N.N. | Trivić: Usaglašavaju se nastavni planovi i programi sa Srbijom

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da će i naredne godine biti nastavljena uspješna saradnja sa Srbijom u oblasti kulture i obrazovanja, navodeći da u usaglašavanju nastavnih planova i programa učestvuju pedagoški zavodi dvije zemlje u skladu sa svojim nadležnostima.

"Srpska je svoj dio posla na tom planu završila i on se sada nalazi na usaglašavanju u Srbiji", rekla je Trivićeva Srni.

Ona je navela da je definisana nacionalna grupa predmeta u skladu s kojom je Pedagoški zavod Srpske izradio priručnik koji definiše oblasti koje bi trebalo da se nađu u nastavnom planu i programu Srpske i Srbije.

"A sve da bi se ukazalo na značajna identitetska obilježja srpskog naroda kroz književnost, srpski jezik, istoriju ili predmete od nacionalnog značaja", pojasnila je Trivićeva.

Ona je ocijenila veoma značajnom direktnu saradnju obrazovnih ustanova dvije zemlje bilo da je riječ o bratimljenju škola ili o zajedničkim kampovima na kojima će se izučavati nacionalna grupa predmeta, organizovati zajednička takmičenja.

"Cilj je postizanje bližeg kontakta između Srpske i Srbije, učenika i nastavnika. A obrazovanje razvija nacionalnu svijest o tome da znamo ko smo i šta smo, te pomaže da očuvamo nacionalni identitet u sebi", rekla je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije