Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Trivić: Za razvoj obrazovanja i kulture više od 375 miliona KM

Trivić: Za razvoj obrazovanja i kulture više od 375 miliona KM
Foto: Ilustracija | Trivić: Za razvoj obrazovanja i kulture više od 375 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je Srni da ovogodišnji budžet resornog ministarstva zajedno sa institucijama obrazovanja i kulture u njegovoj nadležnosti iznosi 375.546.300 KM, te da je za oko 40 miliona KM veći od prošlogodišnjeg.

Trivićeva je navela da se, osim izdvajanja za plate zaposlenih u obrazovanju i kulturi, koje su od početka ove godine povećane, ovim sredstvima finansira rad škola, đačkih domova i republičkih ustanova kulture.

"Za program pripreme djece pred polazak u školu obezbijeđeno je 500.000 KM, zatim 4,3 miliona KM za prevoz učenika do škole, dok je za besplatne udžbenike izdvojeno tri miliona KM, a za planirane aktivnosti inoviranja nastavnih planova i programa i obuke nastavnika 300.000 KM", rekla je Trivićeva u intervjuu.

Ona je dodala je obezbijeđen i grant namijenjen projektima u kulturi u iznosu od 800.000 KM, te da je cilj Ministarstva visok kvalitet umjetničke produkcije i stvaralaštva.

Kada je riječ o aktivnostima u oblasti razvoja obrazovanja, Trivićeva je navela da je imenovan Odbor za reformu obrazovanja i ekspertski tim sa zadatkom da predlože neophodne mjere za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj i pripreme akcioni plan.

Prema njenim riječima, Prijedlog akcionog plana, koji je Vlada usvojila krajem decembra prošle godine, sadrži mjere koje se odnose na inoviranje nastavnih planova, programa i udžbenika, zatim na izmjenu saznavanja sa koncepcije poučavanja na koncepciju učenja, na stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika, te na jačanje povezanosti obrazovanja sa tržištem rada i digitalizaciju.

Ona je navela i da je, u skladu sa akcionim planom, planirano uvođenje besplatnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja, uvođenje poludnevnih i trosatnih predškolskih programa, te podizanje svijesti roditelja, stručne i ostale javnosti o značaju ranog učenja i učešća kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

"U oblasti osnovnog obrazovanja planirano je razvijanje nastavnih planova i programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje s fokusom na ishode učenja, inoviranje udžbenika, štampanih i digitalizovanih, u skladu sa inoviranim nastavnim planovima i programima, kontinuirana obuka nastavnika i razvijanje programa dodatne nastave za darovite učenike", navela je Trivićeva.

U oblasti srednjeg obrazovanja, dodala je ona, planirano je inoviranje nastavnih planova i programa za učenike srednjih škola, donošenje standarda kvaliteta udžbenika, te upisne politike zasnovane na listi zanimanja koja je definisana Uredbom o standardima zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, te uvođenje više praktične nastave.

Kada je riječ o oblasti kulture i umjetnosti, Trivićeva je navela da je cilj Ministarstva visok kvalitet umjetničke produkcije i stvaralaštva.

"I ove godine podržaćemo najkvalitetnije projekte koji ispunjavaju kriterijume konkursa, a ono što je značajno je da će prednost imati projekti u oblasti pozorišne djelatnosti i projekti kojima bi se podstakla savremena domaća produkcija, razvoj publike i animacijski projekti, teorijsko-naučni rad, pa samim tim i opšti razvoj savremene pozorišne scene", rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da će Ministarstvo na međunarodnom planu nastaviti saradnju, prije svega, sa Srbijom, kroz mnoge zajedničke kulturne programe i razmjene, ali i sa Ruskom Federacijom, naročito Vladom Sankt-Peterburga i Moskve, gdje se Srpska u protekle tri godine predstavila nizom manifestacija.

"U oblasti kulturnog nasljeđa očekuje nas realizacija mnogih planiranih aktivnosti s ciljem zaštite, prezentacije i promocije kulturne baštine, te je planirana nominacija 'Nevesinjske olimpijade' na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kako bi još jedan element iz Republike Srpske i BiH uvrstili u svjetsko nasljeđe", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je "Nevesinjska olimpijada" značajna manifestacija, koja ima kontinuitet trajanja od 18. vijeka.

"Pristupilo se i projektu Upisa na Reprezentativnu listu Nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva elementa 'Tradicionalni uzgoj konja lipicanera', te je ovo prva međunarodna nominacija u kojoj učestvuje Republika Srpska, Slovenija, Italija, Hrvatska, Slovačka i Mađarska", navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je planirano da se počne i sa procedurom nominacije "Čajničkog jevanđelja" za upis na Uneskovu listu Međunarodni registar "Sjećanje svijeta" kao najvrijednijeg i najstarijeg spisa sa ovih prostora, rukopisa iz 14. vijeka koji se čuva u Muzeju crkve Uspenja Bogorodice i crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču.

"Kada govorimo o njegovanju kulturne baštine i identiteta, važno je spomenuti da je Ministarstvo preduzelo aktivnosti na obnovi kuće Branka Ćopića u Hašanima i obezbijedilo sredstva za prvu fazu građevinsko-zanatskih radova, te očekujemo da će vanjski radovi biti završeni u junu", rekla je Trivićeva.

Ona je najavila da će biti nastavljen i proces digitalizacije, te podsjetila da se Digitalizacija muzejske građe sprovodi sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije, kroz projekat primjene jedinstvenog softverskog rješenja u muzejima u Srpskoj.

"Planirana je izrada registra kulturnih dobara i uspostavljanje liste svih zaštićenih kulturnih dobara. Nastavljamo sa projektom digitalizacije bibliotečke građe kroz uspostavljanje mreže biblioteka uključivanjem u Kobis sistem i ovaj proces je u završnoj fazi", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da se intenzivno radi i na podizanju opšteg vrednovanja kulture i umjetnosti, kao ključnih faktora u stvaranju, održavanju i promociji kulturnog identiteta Republike Srpske, koji je i važan strateški prioritet u oblasti kulture, definisan Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022.

Trivićeva je dodala da je Ministarstvo donijelo i nekoliko pravilnika, a sve sa ciljem jačanja svih aktera u kulturi, od pojedinca, umjetnika, preko osnaživanja udruženja, te institucija kulture sa jakim programskim sadržajem.

"Snažan potencijal leži u pozorištu i u 2020. godini ćemo usmjeriti aktivnosti ka jačanju tog potencijala kroz postojeće institucije", rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o projektima realizovanim u prošloj godini, Trivićeva je navela da načinjeni važni koraci u unapređenju obrazovanja.

"Usvojili smo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojim je predviđeno osnivanje resursno-stručnog centra kao značajne podrške djeci za smetnjama u razvoju, zatim da se proslava maturske večeri za učenike završnog razreda organizuje u prostorijama škole, odnosno u ustanovama kulture ili sporta te definisana Svetosavska nagrada za istaknute učitelje i nastavnike", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je donijet i prvi digitalizovani udžbenik, te da je nakon analize upotrebe digitalnih sadržaja u nastavi, planirana i digitalizacija sadržaja za veći broj predmeta u osnovnim i srednjim školama.

"S ciljem povezivanja srednjeg stručnog obrazovanja, obuke i tržišta rada, osnovano je tripartitno savjetodavno vijeće na nivou Republike, koje ima savjetodavnu ulogu, a u čiji sastav su uključeni predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva, a donesena je Uredba o standardima zanimanja kojom je revidirana lista zanimanja", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla i značaj ugovora o plaćenoj učeničkoj praksi između 99 privrednih subjekata i 14 srednjih škola u Republici Srpskoj, koji su potpisani u skladu sa Sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju".

"Veliki značaj ima i potpisivanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru koja predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost vlada Republike Srpske i Srbije da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetiteljsku politiku", rekla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je, kao prvi korak u realizaciji Povelje, organizovan Forum o ćirilici s ciljem afirmacije ćirilice i njenog osnaživanja.

"Obilježili smo i početak kampanje 'Karavan kulture govora' u Republici Srpskoj čiji je cilj njegovanje srpskog jezika i podizanje svijesti o važnosti kulture govora i lijepog izražavanja", rekla je Trivićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije