Obrazovanje

Trivićeva i Fild otvorili onlajn takmičenje u programiranju

Trivićeva i Fild otvorili onlajn takmičenje u programiranju
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS | Trivićeva i Fild otvorili onlajn takmičenje u programiranju

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je danas zajedno sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom onlajn takmičenje u programiranju uz pomoć mikro:bita, u okviru programa "Škole za 21. vijek", koji se uspješno realizuje u skoro stotinu osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Svim učenicima i njihovim mentorima poželjela je uspjeh u takmičenju, a posebno  je pozdravila i ohrabrila školske timove  iz Republike Srpske koji su prošli prvu fazu selekcije sa uspješnim projektima iz programiranja uz pomoć mikro:bita, a to su OŠ "Sveti Sava" iz Novog Grada i OŠ "Desanka Maksimović" iz Trna.

"Fokus na razvoju kritičkog razmišljanja i rješavanja problema ono je što projekat 'Škole za 21. vijek' čini komaptibilnim sa našim reformskim procesima u cjelini i zbog toga su nam i iskustva stečena u okviru ovog projekta veoma značajna. Posebno važnim ocijenila bih inovativan i interaktivan način sticanja znanja koji će učenicima omogućiti da nove vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema stiču na zabavan i njihovim savremenim navikama prijemčiv način. Vjerujem da su stoga i utisci učenika, kao i nastavnika i direktora koji su već prošli obuke, vrlo pozitivni, te da će im nova znanja tek donijeti korist", rekla je Trvićeva.

Naglasila je da će od naredne godine projekat "Škole za 21. vijek" biti realizovan u svim osnovnim školama i podsjetila na uspjeh učenika iz Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika koji su na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu sa svojim projektom "Pametna kuća" zaslužili prvu nagradu u konkurenciji 13 osnovnih škola širom regiona.

Učenici su kao nagradu dobili put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju "Bett Show", gdje su prezentovali svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije