Obrazovanje

Troje đaka iz daleke Azije znanje stiče u banjalučkoj školi

Troje đaka iz daleke Azije znanje stiče u banjalučkoj školi
Foto: Pixabay/Ilustracija | Troje đaka iz daleke Azije znanje stiče u banjalučkoj školi

BANJALUKA - Da drugarstvo ruši sve barijere i olakšava poteškoće dokaz su i troje Indonežana koji pohađaju Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Banjaluci, a koje su njihovi vršnjaci dočekali raširenih ruku, pomažući im da savladaju srpski jezik i uklope se u novu okolinu.

Riječ je o dječaku koji je osmi razred ove škole u Boriku i njegovoj mlađoj sestri i bratu koji pohađaju treći razred u područnoj školi u Adi.

Džošuu, Žaklin i Đohana životni putevi doveli su iz daleke Azije baš u grad na Vrbasu gdje je njihova majka pošla sa suprugom koji je sa ovih prostora, prenosi "Glas Srpske".

Nastavnica istorije i odjeljenski starješina osmom razredu koji pohađa najstariji dječak Džošua, Mira Đurić ispričala je da su odmah na početku dobili smjernice od stručne službe škole kako da sa novim učenicima komuniciraju.

"Odlučila sam odmah da Džošua sjedi sa dječakom koji najbolje zna engleski jezik u odjeljenju, a oko njih u krugu su sjedili učenici koji takođe dobro komuniciraju na tom jeziku", rekla je Đurićeva.

Prema njenim riječima, Džošua brzo usvaja znanje, a njegovi drugari iz klupe su u svakom momentu tu da mu pomognu.

"On jeste drugačiji dječak, počevši samo od boje kože, ali nisam primijetila da je zbog toga ili bilo koje druge različitosti imao ikakvih problema sa drugom djecom, a i sam to uvijek negira", istakla je Đurićeva.

Samo riječi hvale za ovu dječicu ima i učiteljica Snežana Stanić, koja uči Džošuinu sestru i brata, a nastavu kaže nastoji da prilagodi njihovim mogućnostima.

"Nekada im se obratim na engleskom jeziku, nekada i na srpskom. Ono što ne razumiju ni na jednom od ova dva jezika, saopštim im putem jezičke aplikacije na njihovom maternjem jeziku ili im pokažem kroz fotografije", rekla je Stanićeva.

Prema njenim riječima, potreban je dodatan napor da bi se razumjeli i zadržali kvalitet nastave, ali sve se može kad se hoće.

"Rade jedino kontrolni iz matematike dok ne savladaju jezik, a pri ocjenjivanju sam blaža baš iz tog razloga", pojasnila je ona.

Direktorica OŠ "Vuk Karadžić", koju djeca pohađaju od ove školske godine, Tatjana Vilendečić ispričala je da su svi drugari, ali i nastavno osoblje maksimalno na raspolaganju novim učenicima i da se trude da im pomognu u savladavanju svih prepreka sa kojima se susreću u novoj školi i okolini.

"Nastava sa njima se izvodi prema redovnom planu i programu. Sporazumijevanje je većinom na engleskom jeziku, iako djeca uče srpski jezik kako u školi, tako i sa očuhom", rekla je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima, djeca su veoma dobro prihvaćena od strane drugih učenika iz njihovih razreda i sve funkcioniše među njima, bez obzira na jezičku barijeru.

"Svi se trude da se sporazumiju, uz pomoć učiteljice i nastavnice koje im prevode, koriste i jezičke aplikacije, a oni koji dobro znaju engleski i sami se snalaze", istakla je ona.

Tatjana Vilendečić priča da je na samom početku najveći izazov bio da nauče pravilno izgovarati imena novih učenika.

"Najviše sam i tada brinula o tome da se otklone barijere koje bi djeci pravile problem da savladaju jezik i da ih drugi prihvate, a nastavnici i učiteljica su bolje pamtili imena", kroz osmijeh je ispričala Vilendečićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije