Obrazovanje

Tržište će urediti upisnu politiku za školsku 2018/19. godinu

Tržište će urediti upisnu politiku za školsku 2018/19. godinu
Foto: N.N. | Tržište će urediti upisnu politiku za školsku 2018/19. godinu

BANJALUKA - Upisna politika u srednje škole za 2018/19. godinu biće sprovođena u skladu sa potrebama tržišta, a aktivnosti će biti usmjerene na povećanje broja upisa učenika u trogodišnje stručne škole, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

"Činjenica je da je zanimanje budućih srednjoškolaca za upis u trogodišnje stručno obrazovanje svake godine sve manje, a potrebe tržišta rada su sve veće", objasnili su u resornom ministarstvu i istakli da je ova politika direktan odgovor na potrebe tržište rada te su kao primjer naveli školsku 2017/18. godinu, kada je bio iskazan interes za zanimanja tehničar CNC tehnologija i tehničar informacionih tehnologija, za koja su razvijeni nastavni planovi i programi.

Naveli su da će jedna od aktivnosti u kreiranju upisne politike za školsku 2018/19. godinu biti povezivanje svih društvenih partnera koji su značajni u ovom procesu, a posebno, kako naglašavaju, predstavnika poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, lokalnih zajednica i drugih.

"Osnovna pretpostavka je da veća povezanost stručnog obrazovanja i tržišta rada može stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti", kazali su u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, prilikom razvoja nastavnih planova i programa vodilo se računa o uporedivosti nivoa znanja, te su podsjetili da je u školskoj 2016/17. godini, na zahtjev tržišta, Ministarstvo uvelo osam novih zanimanja.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da upisna politika treba da se vodi u skladu sa potrebama tržišta.

"To je svakako nešto što je pozitivno i o čemu treba voditi računa kako bi se i nezaposlenost smanjila", istakao je Bajić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, đaci sve manje upisuju trogodišnja zanimanja jer, smatra, većina njih želi da završi četvorogodišnji smjer i da se upiše na studije.

"Mala matura će u narednom periodu utvrditi i razriješiti mnoge stvari, pa se neće moći svi učenici upisati u četvorogodišnje smjerove nego će se to utvrđivati u odnosu na ocjene i vladanje", naglasio je Bajić.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS (UUPRS), kazao je za "Nezavisne" da je povećanje broja trogodišnjih zanimanja i zanata ono na čemu poslodavci već odavno insistiraju.

"Svakako da treba raditi na tome da uslovi rada za zanatlije budu još bolji nego što jesu, ali ko se upiše na zanat svakako neće pogriješiti i sigurno će imati posla", istakao je Škrebić.

Prijedorčanin Igor E. rekao je da će se upisati u trogodišnju srednju školu, smjer bravar.

"Bravari su sada traženi i dobro zarađuju, tako da ne vidim ništa loše u tome da upišem to zanimanje", naglasio je Igor.

Sa druge strane, Banjalučanin Marko T. kazao je da se dvoumi između gimnazije i ekonomske škole, ali da se u trogodišnju školu sigurno neće upisati.

"Prosjek ocjena u osnovnoj školi mi je 3,2, ali neću upisati trogodišnje zanimanje, jer želim na fakultet i neću da budem zanatlija", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije