Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Tužilaštvu predata krivična prijava protiv Envera Halilovića

Tužilaštvu predata krivična prijava protiv Envera Halilovića
Foto: Ilustracija | Tužilaštvu predata krivična prijava protiv Envera Halilovića
Srna

BANJALUKA - Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi.

Halilovića u krivičnoj prijavi terete i za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i krivotvorenje isprave.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Halilović 29. marta ove godine odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

Time je, navedeno je, postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

"Halilović je bez saglasnosti zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH dostavio podneske Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Iz njihovog sadržaja proizlazi da odbija upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH", ističe se u krivičnoj prijavi, prenosi "Srna".

Istaknuto je da je na taj način nanio ozbiljnu štetu ugledu univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, teže povrijedio i ugrozio zakonom zagarantovana prava visokoškolskih ustanova i studenata u Srpskoj, te kod domaće i međunarodne javnosti stvorio pogrešnu percepciju da pomenuta dva univerziteta djeluju mimo zakonskih ovlaštenja i bez akreditacije visokoškolske ustanove.

U krivčnoj prijavi je navedeno da je Halilović 28. marta 2019. godine spriječio slanje ovjerenih preporuka o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koje je u njegovom odsustvu sačinio njegov zamjenik i pod istim brojevima donio nove preporuke o akreditaciji tih univerziteta.

Halilović je 12. marta, navedeno je u prijavi, donio rješenja o imenovanju komisija stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, nakon isteka 10, odnosno 11 mjeseci od zahtjeva Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske za imenovanje komisija stručnjaka.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila.

Vlada je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, te usvojila niz zaključaka. Dat je rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva univerziteta upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

Vlada je zaključila da će u slučaju da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o ovaj zahtjev, osim podnošenja krivične prijave protiv Halilovića, izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a istovremeno će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije na nivou BiH

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije