Obrazovanje

U Banjaluci popunjeno jedno odjeljenje: Pogodnosti privukle đake u konobare

U Banjaluci popunjeno jedno odjeljenje: Pogodnosti privukle đake u konobare
Foto: ilustracija | U Banjaluci popunjeno jedno odjeljenje: Pogodnosti privukle đake u konobare

BANJALUKA - Iako je potražnja za zanatima u Srpskoj opala, u posljednje vrijeme bilježi se blagi porast, pa je tako u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci nakon dvije godine upisano čitavo odjeljenje konobara.

Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da su nakon dvije godine pauze konačno upisali jedan čitav razred konobara.

"Upisali smo jedno odjeljenje konobara od 24 učenika, onako kako je bilo predviđeno nastavnim planom i programom", rekao je Spasojević.

Kako ističe, tome je posebno doprinijelo to što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zanimanje konobar stavilo na listu deficitarnih zanimanja.

"Zanimanje konobar je sada deficitarno, za koje učenici imaju određene benefite kao što su mjesečna stipendija u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz", rekao je Spasojević i dodao da su sve to razlozi koji su privukli učenike da upišu baš tu školu.

Prema njegovim riječima, profesori ove škole su odradili dobru promociju u osnovnim školama, što je još jedan razlog za upis đaka.

"Naši profesori su prije upisa uradili promociju u osnovnim školoma, te su našim budućim učenicima kazali koliko je to perspektivno zanimanje", rekao je Spasojević.

On ističe da je sada zanimanje konobar veoma dobro plaćeno.

"To nije više kao prije da nije dovoljno plaćeno. Sada završeni konobari imaju priliku da odmah nađu posao u struci i da dobiju adekvatnu platu za svoj rad", rekao je Spasojević.

Kako za "Nezavisne novine" ističe Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci, oni će ove godine imati jedno odjeljenje mesara i pekara, koji će biti zajedno.

"Upisali smo po 13 đaka mesara i pekara. Sada čekamo odobrenje resornog ministarstva za sastavljanje u kombinovano odjeljenje", rekao je Bakal.

Kako je dodao, sve opšte obrazovne predmete će slušati zajedno, jedno će praktični rad i stručni predmeti biti odvojeni.

"Mi smo prošle godine upisali oko 90 učenika, a ove godine imamo upisanih 110 učenika. Možemo reći da imamo blagi porast broja upisanih đaka", rekao je Bakal.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne" ranije pisale, na tržištu rada je velika potreba za konobarima, u nekoliko škola ugostiteljskog smjera u Srpskoj već dvije (u Bijeljini), odnosno tri godine (u Banjaluci) zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika ne postoji odjeljenje konobara.

Kako je tom prilikom rekao Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, treću godinu zaredom nemaju odjeljenje konobara.

"Sve više đaka se odlučuje da upiše četvrti stepen, odnosno ugostiteljski tehničar, a ne za konobare, jer je to treći stepen. Razlog je to što nakon završetka školovanja imaju mogućnost da se upišu na fakultet i slično. Za konobare imamo svega šest kandidata, tako da ne možemo formirati odjeljenje", kazao je tada Spasojević te dodao da je jedan od razloga i taj što je djece sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije