Obrazovanje

U RS nikad manje upisanih đaka: U Kalinoviku samo četiri prvačića

U RS nikad manje upisanih đaka: U Kalinoviku samo četiri prvačića
Foto: Ilustracija | U RS nikad manje upisanih đaka: U Kalinoviku samo četiri prvačića

BANJALUKA, KALINOVIK - Prvačića u RS nikad nije bilo manje, a od 9.676 učenika koji bi u septembru trebalo prvi put da sjednu u školske klupe najviše ih je upisano u Banjaluci - 1.925, dok je najmanje, i to samo osam đaka, upisano u Trnovu, te Kalinoviku, gdje su upisana samo četiri.

Mileva Komlenović, načelnica Kalinovika, rekla je za "Nezavisne" da je zabrinuta opštim stanjem nataliteta, jer je iz godine u godinu sve manje đaka po školama RS, a time se treba sistemski pozabaviti.

"Mi se zaista trudimo i u fokusu su nam djeca i porodica. Njihovoj brizi posvećeni smo do najsitnijih detalja, imamo podsticaje i nešto manju stopu nezaposlenosti, ali bojim se da ne možemo ništa uraditi za mlade", rekla je Komlenovićeva.

Ona je dodala da pored toga što imaju  nepovoljnu starosnu strukturu vlada i trend da porodice imaju samo jedno dijete.

"Porodične vrijednosti generalno nisu tako duboko ukorijenjene kao što je to bilo ranije. Vidite da mladi više šetaju kućne ljubimce nego djecu. Bilo je i rata, ali bilo je i djece. Tim problemom se treba ozbiljnije pozabaviti", rekla je Komlenovićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nadaju se da će ovaj broj upisanih prvačića do septembra biti nešto veći, a kako stvari stoje prvi put ih je upisano manje od 10.000, odnosno 526 đaka manje nego lani, što je jedna osnovna škola.

"Prema podacima iz osnovnih škola, u školsku 2017/2018. godinu u aprilu i maju upisano je 9.676 učenika. Prema dosadašnjim iskustvima, u periodu od maja do septembra bude upisano otprilike 200 učenika, tako da se nadamo da će broj prvačića upisanih u školsku 2017/2018. godinu biti veći od navedenog broja", navode u Ministarstvu.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama, odnosno gradovima, najviše upisane djece je u Banjaluci - 1.925 učenika, zatim u Bijeljini 917 učenika, Doboju 550, Prijedoru 518 i Zvorniku 416 učenika...

Sonja Stančić, psiholog, koja se u svom radu najviše usmjerila na djecu, kaže da nije iznenađena manjim brojem djece jer ne postoji ozbiljna pronatalitetna politika koja se ne ogleda u samom broju rođene djece nego u obezbjeđivanju uslova za roditelje, djecu, odrastanje, školovanje i zaposlenje.

"Tim treba da se bave i entiteti i država, ali to nije u fokusu. Postoje određene mjere kojima se rješavaju neki konkretni problemi, ali sve to na dugoročnom nivou ne dovodi do promjene jer nema strategije razvoja i ulaganja u djecu i mlade, kao ni strategije pronatalitetne politike", rekla je Stančićeva.

Elaborat o gradnji

Iz Gradske uprave Banjaluka su naveli da je gradonačelnik Igor Radojičić imenovao tim za projekat "Izgradnja osnovne škole na području Starčevica - Ada".

Njihov zadatak je da sačine elaborat o opravdanosti izgradnje osnovne škole na ovom području, koji će potom biti dostavljen Vladi RS, u čijoj je nadležnosti gradnja osnovnih škola.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije