Obrazovanje

U Sanskom Mostu broj učenika manji od želja srednjih škola

U Sanskom Mostu broj učenika manji od želja srednjih škola
Foto: N.N. | U Sanskom Mostu broj učenika manji od želja srednjih škola

SANSKI MOST - U tri srednje škole na području općine Sanski Most u narednoj školskoj godini upisaće se 185 učenika, što je najmanji broj učenika u poslijeratnom periodu.

Ministarstvo obrazovanja USK raspisalo je konkurs za upis učenika, a najviše učenika planira da upiše Mješovita srednja škola.

Prema riječima Nijaza Halilovića, direktora te obrazovne ustanove, plan je da se ukupno upiše 160 učenika u osam odjeljenja, s tim da se prvi put u posljednjih šest godina neće vršiti upis učenika za zvanje medicinskog tehničara. On ističe kako su prisiljeni da ukinu pomenuto zanimanje, jer imaju problema s organizovanjem nastave zbog nedostatka stručnih predavača.

"U posljednjih nekoliko mjeseci ostali smo bez četiri stručna predavača koji su pronašli drugo zaposlenje ili su otišli u inostranstvo. Mi jednostavno za njih nemamo zamjene. Razumijem želje učenika i njihovih roditelja, ali molim ih da shvate poziciju u kojoj se nalazimo", istakao je Halilović.

U Gimnaziji planiraju da upišu 25 učenika u prvi razred, a već više godina problem ove obrazovne ustanove je sve manje interesovanje učenika da pohađaju ovu srednju školu.

"S obzirom na to da će ove godine izostati upis u srednju medicinsku školu, za koju je već godinama vladao najveći interes, nadamo se da će se zanimanje učenika i njihovih roditelja preusmjeriti na našu školu", kaže Nasution Kljunić, direktor ove ustanove.

Srednja poljoprivredna škola "Sanus futurum" ima plan da upiše 50 učenika, a poput Gimnazije, i u ovoj školi već godinama kubure s nedostatkom učenika, zbog čega je u pitanje došao i opstanak te ustanove.

Kada je u pitanju školstvo na području općine Sanski Most, trenutno najveći problem je upravo nikad manji broj učenika, pa je već sada očigledno da će se kompletan plan upisa u srednje škole teško realizirati. Nedostatak broja učenika je vremenom proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra, kao i niz drugih problema u ovdašnjem školstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije