Obrazovanje

U Srbiji svečanosti povodom obilježavanja Dana primirja

U Srbiji svečanosti povodom obilježavanja Dana primirja
Foto: Ilustracija/Arhiva | U Srbiji svečanosti povodom obilježavanja Dana primirja

BEOGRAD - Svečanim ceremonijama u Beogradu i Bitljou, Srbija će danas obilježiti Dan primirja u Prvom svjetskom ratu tokom kojeg je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto cjelokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine, kao i 60 odsto muške populacije.

Državna ceremonija polaganja vijenaca povodom obilježavanja 103 godine od potpisivanja primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sa Ambasadom Srbije u Sjevernoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

U Beogradu će Dan primirja biti obilježen polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju.

Osim toga, ceremonije povodom Dana primirja u Beogradu će se održati i na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan Primirja će u srpskoj prijestonici biti obilježen i izložbom "Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva" koja će, s početkom u 12.00 časova, biti otvorena u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. novembra, posjetioci će moći da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom natalijine ramonde i srpske ramonde, a biće izloženi i živi primjerci tih vrsta.

U znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom, u Srbiji i svijetu obilježava se Dan primirja.

U francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova potpisano je primirje u Prvom svjetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Pobjedu u Velikom ratu Srbija je nesrazmjerno skupo platila. U do tada najstrašnijem sukobu koji je svijet vidio, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto cjelokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine, kao i 60 odsto muške populacije. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, a svečano i na najvišem nivou se obilježava i u zemljama pobjednicama, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije