Obrazovanje

U Trebinju predstavljen program: Besplatno studiranje u Rusiji

U Trebinju predstavljen program: Besplatno studiranje u Rusiji
Foto: N.N. | U Trebinju predstavljen program: Besplatno studiranje u Rusiji

TREBINJE - Mladi iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost besplatnog studiranja na nekom od univerziteta u Ruskoj Federaciji, a program se odnosi na osnovne akademske, postdiplomske i doktorske studije, kao i ljetnu školu ruskog jezika.

Ove mogućnosti je u pozorišnoj dvorani Kulturnog centra Trebinje predstavila Anastasija Gajdalenok, ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Napominjući da strani državljani u Rusiji plaćaju studiranje, Gajdalenokova je objasnila da se za besplatno studiranje nude Vladine stipendije.

"Studenti će, uz besplatno studiranje, mjesečno dobijati i novčanu stipendiju, a imaće i mogućnost smještaja u studentskim domovima, pri čemu će njihov status biti jednak statusu ruskih studenata, a cijene boravka simbolične", naglasila je ona.

Budući studenti iz ovog programa mogu da biraju studije na više od 450 univerziteta Ruske Federacije, sa više od 300 smjerova, te na različitim specijalizacijama.

"Sve to mogu o trošku budžeta, a na studentima je samo da plate putovanje, vizu i medicinsko osiguranje, dok je sve ostalo na Ruskoj Federaciji", istakla je ataše u ruskoj ambasadi u BiH.

Konkurs će za akademsku 2021/2022. biti raspisan u januaru naredne godine.

Gajdalenokova je poručila da je ruski sistem jedan od najboljih obrazovnih sistema na cijelom svijetu te da se ruske diplome cijene u svim državama svijeta, pozivajući još jednom studente iz Republike Srpske i BiH na školovanje u Rusiju, gdje su, kako kaže, dobrodošli.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak napomenuo je da mnogo stranih studenata odlazi u Rusiju u potrazi za kvalitetnim obrazovanjem te da se njihov broj procjenjuje na više od 270.000.

"Ovo je prilika i za naše studente, one koji su ambiciozni i koji nisu toliko vezani za roditeljski dom, da se okušaju na nekom od univerziteta koji pripadaju nesumnjivo jednom od najboljih obrazovnih sistema u svijetu", rekao je Banjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije