Obrazovanje

Pratite nas na Google news

U prvom polugodištu ispisana 673 đaka

U prvom polugodištu ispisana 673 đaka
Foto: N.N. | U prvom polugodištu ispisana 673 đaka
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Broj učenika koji pohađaju osnovne škole na području Unsko-sanskog kantona neprestano se smanjuje, pa su tako tokom prvog polugodišta tekuće školske godine iz ovdašnjih škola ispisana 673 đaka, a procjene su kako se taj broj u međuvremenu i povećao.

Ovo je utvrdila komisija koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja USK, a najviše učenika ispisano je iz škola na području Bihaća i Cazina.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako se, u odnosu na period od prije pet godina, broj učenika u osnovnim i srednjim školama smanjio za oko 6.000, što je alarmantan podatak.

Direktorica Osnovne škole "Harmani" u Bihaću Belmana Trivunić kaže kako prvi put nije u mogućnosti da planira projekciju za naredne tri godine, jer je neizvjestan broj učenika.

"Nismo u situaciji da planiramo broj odjeljenja niti to koliko će ko imati normu. Naši planovi ne mogu dobaciti ni do septembra, jer je neizvjesno da li ćemo u nekom odjeljenju imati dovoljan broj učenika ili ćemo ga morati rasformirati", ističe Trivunićeva.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako je evidentno da broj učenika koji se upisuju u škole pada iz godine u godinu, ali da je zabrinjavajuća situacija da se još tokom trajanja ispisuje veliki broj osnovaca i srednjoškolaca. Ističu kako je evidentno da su svemu uzroci pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica s područja USK u inostranstvo.

Rezultat ovakve situacije u školstvu ovog kantona je evidentan višak prosvjetnih radnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak.

"Veliki broj prosvjetnih radnika nema mogućnost da ispuni radnu normu. Pokušavali smo da riješimo taj problem njihovim preraspoređivanjem u druge škole. Međutim, neminovno je da se suočimo s ovim problemom", kažu u resornom ministarstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije