SP Qatar 2022.

Obrazovanje

UNIBL potpisao Sporazum o saradnji sa Hebrejskim univerzitetom u Jerusalimu

UNIBL potpisao Sporazum o saradnji sa Hebrejskim univerzitetom u Jerusalimu
Foto: Ustupljena fotografija | UNIBL potpisao Sporazum o saradnji sa Hebrejskim univerzitetom u Jerusalimu
M.M.

BANJALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin i prorektor za međunarodne poslove Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu prof. dr Oron Šagrir potpisali su danas Sporazum o saradnji između dvije visokoškolske ustanove.

Kako se navodi u tekstu Sporazuma, potpisanom na Hebrejskom univerzitetu, saradnja će se odvijati na polju razmjene akademskog osoblja i studenata, u zajedničkim istraživačkim projektima, zajedničkoj organizaciji konferencija, te razmjeni istraživačkih materijala.

Inače, Sporazum je potpisan na petogodišnjem nivou, a ispred Univerziteta u Banjaluci, njegovom potpisivanju prisustvovali su prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić i direktorka Konfucijevog instituta doc. dr Ljiljana Stević.

Ova posjeta delegacije Univerziteta u Banjoj Luci Izraelu i potpisivanje Sporazuma realizovani su zahvaljujući zalaganjima ambasadora Bosne i Hercegovine u Izraelu Duška Kovačevića.

Hebrejski univerzitet u Jerusalimu druga je najstarija javna visokoškolska ustanova u Izraelu. Univerzitet osnovan 1918. počeo je sa radom 1925. godine, a danas na ovom univerzitetu, koji ima šest kampusa, sedam fakulteta i 14 škola, studira 25.000 studenata. Na Hebrejskom univerzitetu postoji preko 200 smjerova i programa, te preko 5.000 kurseva.

Kada je riječ o inovacijama, ova visokoškolska ustanova ima 9.826 patenata, te 2.753 pronalaska (150 godišnje). Univerzitet ima 208 programa razmjene studenata sa 95 akademskih institucija iz 24 zemlje, te 320 akademskih sporazuma o saradnji sa institucijama iz  44 zemlje svijeta, a alumnisti ovog univerziteta dobitnici su prestižnih svjetskih nagrada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije