Obrazovanje

UNIBL za pola godine napredovao za 1.194 mjesta na "Vebometriks" listi

UNIBL za pola godine napredovao za 1.194 mjesta na "Vebometriks" listi
Foto: N.N. | UNIBL za pola godine napredovao za 1.194 mjesta na "Vebometriks" listi

BANJALUKA - Univerzitet u Banjaluci (UNIBL) zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta u BiH, a za pola godine je napredovao za 1194. mjesta na svjetskom nivou, podaci su najnovije "Vebometriks" rang-liste, saopštio je UNIBL.

U skladu s tim, Univerzitet je, prema izvještaju za januar 2021. godine, na ovoj listi zauzeo 2649. mjesto u svijetu.

Kako kažu s Univerziteta u Banjaluci, ovo je za njih veliki uspjeh. 

"Ovo je za nas veoma značajan napredak, a rukovodstvo Univerziteta će se potruditi da i u narednom periodu ostvarimo još bolje rezultate", rekli su s ovog univerziteta.   

Posebno podvlače činjenicu da je UNIBL za samo pola godine napredovao za čak 1.194 mjesta na svjetskoj listi.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, za "Nezavisne" podvlači da je ključni razlog napredovanja taj što banjalučki univerzitetski profesori sve više objavljuju svoje radove u svjetskim časopisima.

"Unazad pet-šest godina naši istraživači u sve većoj mjeri objavljuju radove u referentnim svjetskim časopisima", kazao je Trbić.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, ističe da je u pitanju veliki napredak, koji će doprinijeti boljoj vidljivosti akademskog osoblja.

"Svaka lista koja čini napredak visokoškolske ustanove je zapravo lista koja je referentna za tu visokoškolsku ustanovu, a pogotovo za našu u RS. Ja samo mogu da pozdravim činjenicu da je UNIBL napredovao na 'Vebometriks' listi, što će sigurno doprinijeti boljoj vidljivosti prije svega našeg akademskog osoblja", kazao je Rajčević.

Kako kaže, to je ono što je najbitnije, a što su i promovisali u okviru reforme visokog obrazovanja.

"Ja se nadam da će ovo što mi radimo s aspekta Ministarstva u saradnji sa menadžmentima javnih visokoškolskih ustanova i nadalje doprinijeti poboljšanju situacije u visokom obrazovanju", kazao je Rajčević.

Inače, "Vebometriks" lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti, citiranosti univerziteta širom svijeta.

"Vebometriks" je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira "Sajbermetriks" laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Podsjećamo da se Univerzitet u Banjaluci sredinom 2020. godine nalazio na 3843. poziciji na ovoj rang-listi, a na nivou BiH se nalazio na petom mjestu. Na ovogodišnjoj januarskoj listi najbolje rangirana visokoškolska ustanova u BiH je Univerzitet u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije