Obrazovanje

UNICEF-ova anketa: Nekvalitetno obrazovanje pritišće tinejdžere u BiH

UNICEF-ova anketa: Nekvalitetno  obrazovanje pritišće tinejdžere u BiH
Foto: Ilustracija | UNICEF-ova anketa: Nekvalitetno obrazovanje pritišće tinejdžere u BiH

BANJALUKA Ključni problem tinejdžera u BiH je obrazovanje, a najveći razlog tome je njegov kvalitet, dok su za rješavanje prioritetnih pitanja mladih najodgovorniji političari, rezultati su ankete koju je sproveo UNICEF BiH, putem UReport BiH platforme za podršku društvenom aktivizmu.

Nineta Popović, voditeljka komunikacija za razvoj u UNICEFu BiH, kaže da je ova platforma prvenstveno namijenjena mladima, kako bi se što jasnije čuo njihov glas.

"U anketi su odgovorila 262 od ispitanih 266 stanovnika BiH", rekla je Popovićeva.

Prema rezultatima ankete, na pitanje šta su najveći problemi tinejdžera, 50 odsto ispitanika je odgovorilo da je to obrazovanje. Pored obrazovanja, za 16 odsto ispitanika je problem siromaštvo, 12 odsto nasilje, 12 odsto slobodno vrijeme te ostalo 10 odsto.

Popovićeva kaže da bi rezultat ankete, u kojem je obrazovanje ključni problem, trebalo da bude indikator svima koji se bave ovim sektorom, da dubinski istraže zbog čega je rezultat takav.

"Od 130 ispitanika koji su odgovarali zbog čega je obrazovanje najveći problem, njih 68 odsto je kao najveći razlog istaklo problem u kvalitetu obrazovanja", navodi se u UReportovoj anketi.

U anketi po pitanju problema siromaštva učestvovala su 43 ispitanika, njih 60 odsto je reklo da je porodično siromaštvo najveći problem, dok je njih 40 odsto kao najveći problem istaklo društveno siromaštvo.

Na pitanja u vezi s nasiljem, 94 odsto ispitanika kaže da je najveći problem vršnjačko nasilje, dok šest odsto smatra da je problem porodično nasilje.

Za rješavanja prioritetnih pitanja mladih, ispitanici smatraju da su najodgovorniji političari, njih 54 odsto, dok 26 odsto ispitanika smatra da su odgovorni sami stanovnici i lična odgovornost, sedam odsto mediji i drugo 13 odsto.

Popovićeva je istakla da je ovo bila prva anketa platforme UReport BiH u kojoj su tražili mišljenja svih građana, ali prvenstveno mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije