Obrazovanje

Učenica iz Milića među najboljim mladim geografima Evrope

Učenica iz Milića među najboljim mladim geografima Evrope
Foto: Ustupljena fotografija | Učenica iz Milića među najboljim mladim geografima Evrope

MILIĆI - Sofija Savić, učenica devetog razreda Osnovne škole "Aleksa Jakšić" iz Milića, ostvarila je plasman na Evropsku geografsku olimpijadu, koja će biti održana krajem juna u Beogradu, i jedina je predstavnica učenika osnovnih škola iz Republike Srpske i BiH.

Ova mlada i talentovana učenica, mjesto među najboljim mladim geografima obezbijedila je osvajanjem srebrne medalje na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, održanoj od 5. do 7. maja u selu Blaževo, na Kopaoniku.

Kako je rekla za "Nezavisne novine" geografija je više od obaveznog predmeta u školi, tačnije, geografija joj ne predstavlja obavezu, više je hobi, a nastavnica Svetlana Radić, koja joj je bila podrška i pomagala u pripremi za takmičenje, na jednostavan način prenosi znanje i čini ga lakšim za razumijevanje.

"Zavoljela sam geografiju još od šestog razreda i odlučila sam da se prijavim na takmičenje te okušam sreću. To se pokazalo kao dobra odluka i presrećna sam zbog plasmana na Evropsku geografsku olimpijadu. Nije bilo lako, takmičila sam se među jakom ekipom, bilo je 35 učesnika, a pripreme su počele još u septembru prošle godine", kazala je Sofija i dodala da su pitanja bila teška i sastojala su se od podataka koji se i ne uče na redovnoj nastavi.

"Priprema je bila dugotrajna, a pokazalo se i uspješna, jer sam na svakom testu koji sam radila osvojila više od 50-60 odsto tačnih odgovora. Bilo je i lakših pitanja, iz opšteg znanja, već obrađeno gradivo sa časova, dok su teža pitanja više stručne prirode, sa stručnim nazivima, a bilo je i termina sa kojima sam se prvi put susretala, kao što je odliv mozgova, migracioni saldo i slični termini", objašnjava ova mlada učenica.

Svetlana Radić, nastavnica geografije u OŠ "Aleksa Jakšić", kazala je za "Nezavisne novine" da su u školi svi ponosi na Sofijin uspjeh.

"Ona ima dobro predznanje još iz nižih razreda, a na časovima dodatne nastave imali smo malo intenzivnije pripreme. Ozbiljnija priprema počela je u januaru, pred školski nivo takmičenja, pa opštinski, a krajem aprila bila je još jača priprema za republički nivo na Kopaoniku, u saradnji sa profesorom Draganom Ilićem iz Vlasenice. Sofija je bila odlična, sjajno se snašla iako je takmičenje bilo vrlo zahtjevno i multidisciplinarno, sastojalo se od pisanog testa i terenskog rada", kazala je Radićeva.

Ističe da je bilo potrebno izaći van granica gradiva koje se podrazumijeva nastavnim planom i programom, predviđenim za učenike od šestog do devetog razreda.

"Vrednovalo se i koliko je učenik informisan, zainteresovan, bile su teme koje se obrađuju u srednjoj školi, ali se prosto taj nivo znanja očekivao na takmičenju. Ja sam prezadovoljna njenim uspjehom, iskreno, bili smo zadovoljni i samim plasmanom na Nacionalno takmičenje, a ona nas je sve još više oduševila osvajanjem srebra, pa se sad pripremamo i za Evropsku geografsku olimpijadu, na kojoj se testovi rade na engleskom jeziku", objašnjava nastavnica Radić i dodaje da je sreća da je Sofija odličan poznavalac engleskog jezika, vrijedna i marljiva na svim poljima.

Dodaje da Sofija stalno teži ka novim informacijama i željna je znanja te da je pravo zadovoljstvo raditi s njom i pripremati je za dalja takmičenja.

"Sofija najviše voli fizičke odlike iz geografije, gradove, interesantne podatke o stanovništvu, kontinentima i sve podatke lako pamti, a informacije pronalazi na internetu, enciklopedijama, stručnom štivu", kazala je Radićeva.

Jedina predstavnica Republike Srpske na Evropskoj geografskoj olimpijadi, koja će biti održana krajem juna u Beogradu, kaže da se nada najboljem ishodu.

"Bićemo u Beogradu sedam dana, a ja ću se potruditi da ostvarim što bolji rezultat i daću sve od sebe. Voljela bih i naredne četiri godine da učestvujem na takmičenjima iz geografije, nakon što se upišem u Gimnaziju u Srednjoškolskom centru 'Milutin Milanković' u Milićima", kazala je Sofija i dodala da se tokom dosadašnjih takmičenja upoznala sa dobrim prijateljima i stekla dragocjena iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije