Obrazovanje

Učenici banjalučke Gimnazije adaptirali djelo Mome Kapora u strip (FOTO)

Učenici banjalučke Gimnazije adaptirali djelo Mome Kapora u strip (FOTO)
Foto: Velibor Tripić | Učenici banjalučke Gimnazije adaptirali djelo Mome Kapora u strip (FOTO)

BANJALUKA - Talenat, kreativnost i spremnost za timski rad pokazali su učenici drugog i trećeg razreda banjalučke Gimnazije, koji su samoinicijativno odlučili da svjetlost dana ugleda drugi broj stripa "Gimza", koji su nedavno predstavili javnosti na humanitarnom događaju "Sedmica umjetnosti", koji se već tradicionalno održava u Gimnaziji.

Na drugom broju stripa "Gimza" zajednički su radili učenici Marina Crnčević i Dunja Janjić, koje su bile koordinatori projekta, dok su Jelena Mišić, Ana Zrlić, Mateja Tica, Isidora Sekulić i Andrijana Gvozdenac crtali, a tekst su obradile Jovana Bjelić i Hristina Mrša.

Kako ovi talentovani učenici kažu u razgovoru za "Nezavisne novine", oni su imali ideju, a njihova škola ih je svesrdno podržala u kreativnosti. Nisu im se petljali u posao, samo su im zadali rok do kada treba da završe strip i spreme ga za štampu.

"Prvo izdanje stripa 'Gimza' izašlo je prošle godine i svako je radio pojedinačno, dok smo se za drugo izdanje odlučili za 'Folirante' Mome Kapora. Jedno djelo smo objedinili, svako na svoj način, ali je ipak u pitanju cjelina. Bilo je više opcija, od kojih jedna baš i nije bila prigodna za školu, pa smo na kraju izabrali 'Folirante'", kazala je za "Nezavisne novine" Marina Crnčević.

Da je bilo izazovno adaptirati "Folirante" za potrebu stripa saglasna je i Hristina Mrša, koja kaže da prije ovog projekta nije imala previše dodira sa stripovima.

"Jovana mi je dosta pomogla i kada sam vidjela kako je ona uradila svoj dio teksta, tako sam i ja počela izdvajati momente za koje sam smatrala da bi bili značajni za strip. Bilo je ovo zanimljivo iskustvo i drugačije od bilo čega što sam do sada radila", priča Hristina.

Njena koleginica Jovana Bjelić, koja je takođe radila adaptaciju teksta, ističe za "Nezavisne novine" da su "Foliranti" bili sjajan izbor jer, kako je istakla, ima mnogo citata na osnovu kojih su mogli da urade sjajne ilustracije.

"Bila nam je zanimljiva priča mladih ljudi i njihov život u Beogradu, teška životna priča koja je prikazana i napisana na umjetnički način. Drago mi je da je ovaj strip spoj književnosti i slikanja i crtanja kao umjetnosti i stvarno smo se potrudili da to objedinimo", priča Jovana.

Sam proces nastanka stripa za svakog člana je bio drugačiji, kazala je Dunja Janjić i kroz osmijeh dodala da su neki crteže pripremili na vrijeme, ali da je bilo i spontanih momenata.

"Prvo smo radili skiciranje, odlučivali gdje će koji tekst ići, kako bi slike trebalo da izgledaju i sve je to bilo jako uzbudljivo, uživali smo u svemu tome. Svako je obrađivao 'Folirante' na drugačiji način i svaki dio priče je urađen posebnim i različitim stilom koji je karakterističan za svakog od nas", kazala je Dunja i dodala da su svi ponosni što su pomogli i bili dio humanitarnog događaja koji je pomogao da se prikupe novčana sredstva za njihove drugare koji nisu u mogućnosti da plate troškove maturske ekskurzije.

Aleksandra Brkić Ždrnja, pedagogica u Gimnaziji i koordinatorka "Sedmice umjetnosti", kazala je da su svi u ovoj obrazovnoj ustanovi ponosni na učenike koji su izvršili strip-adaptaciju djela Mome Kapora, koji je ištampan u tiražu od 500 primjeraka.

"Desila se predivna stvar kada smo zvali Ljilju Kapor da nam da dozvolu da djeca adaptiraju djelo njenog supruga kako su zamislili. Ona je bila zadivljena činjenicom da djeca čitaju i crtaju stripove, a posebno činjenicom da žele da urade 'Folirante'. U suštini, kada naše učenike uhvati njihovo kreativno raspoloženje i kada ih malo pogurate i podržite - oni stvaraju čuda", kazala je Brkić Ždrnja.

Dodala je da su na nedavno održanoj "Sedmici umjetnosti" prikupili dovoljno sredstava da se pokriju troškovi ekskurzija za učenike koji nisu u mogućnosti da je plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije