Obrazovanje

Učenici će biti plaćeni za praksu

Učenici će biti plaćeni za praksu
Foto: N.N. | Učenici će biti plaćeni za praksu

​BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona pokrenula je izmjene Zakona o srednjem obrazovanju USK kako bi se omogućilo da učenici koji izvode praktičnu nastavu kod ovdašnjih privrednih subjekata budu plaćeni za svoj rad.

Prema riječima Nijaza Kadirića, ministra privrede u Vladi USK, radi se o inicijativi Udruženja poslodavaca USK, koji na ovakav način žele da ostvare bolju saradnju s obrazovnim ustanovama, ali i tržištem rada.

"Interes poslodavaca je da učenike što kvalitetnije osposobe kroz praktičnu nastavu kako bi oni stekli suštinska znanja, ali da ih i motivišu, kako bi ih poslije završetka školovanja privukli i eventualno zaposlili u svojim kompanijama", istakao je Kadirić.

Također, treba istaći kako su i lokalne vlasti u Sanskom Mostu pokrenule inicijativu za formiranje učeničkih zadruga u ovdašnjim srednjim školama i ona je upućena Ministarstvu obrazovanja USK, u čijoj nadležnosti je ova problematika.

Prema riječima Farisa Hasanbegovića, načelnika ove općine, cilj svega je da se učenici što bolje osposobe za tržište rada po okončanju školovanja.

"Cilj osnivanja učeničkih zadruga je da se učenicima obezbijedi praktična nastava, ali i da se omogući ekonomsko osnaživanje škola. Na taj način će se uspostaviti bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva koji djeluju na području ove općine, s obzirom na to da ona danas praktično i ne postoji", kaže Hasanbegović.

Kroz zadruge će učenicima biti omogućeno da za vrijeme školovanja obavljaju praksu i stiču određena znanja i vještine, radom u nekoj od kompanija koje se bave proizvodnom djelatnošću, a veliki broj njih je već iskazao interes za ovakvim vidom saradnje. Također, nekim školama bi se omogućilo da svoje proizvode plasiraju na tržište i tako steknu određenu zaradu.

Zbog izraženih migracija u proteklih nekoliko godina, Unsko-sanski kanton se u sve većoj mjeri suočava sa nedostatkom kvalitetne i stručne radne snage, pa ekonomisti smatraju kako će ovaj problem, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije