Obrazovanje

Učenici će znanje brusiti u halama

Učenici će znanje brusiti u halama
Foto: N.N. | Učenici će znanje brusiti u halama

BIHAĆ - Učenicima koji pohađaju praktična zanimanja u srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona biće omogućeno da radna iskustva i znanja ubuduće stiču u proizvodnim firmama.

Ovo je potvrdio Almin Hopovac, ministar obrazovanja u Vladi USK, istakavši kako će uskoro biti potpisani neophodni zakonski akti kojima će se regulisati ova oblast. "Rezultat je to dogovora s poslovnom zajednicom i uskoro ćemo donijeti pravilnik o svemu. On će omogućiti učenicima da sa svojim mentorima obavljaju praksu u preduzećima i da tako stiču neophodna praktična znanja. Također, učenici će biti plaćeni za taj posao po uzoru na zapadnoevropsku praksu", istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, na dobitku će biti i privrednici koji će biti u prilici da povećaju obim posla, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika s adekvatnim znanjem i iskustvom.

Hopovac kaže kako će se obrazovni sistem na ovakav način lakše prilagoditi potrebama tržišta rada i postati efikasniji.

Već godinama se učenici na području Unsko-sanskog kantona školuju za praktična zanimanja, ali tokom nastave stiču samo teoretska znanja i po okončanju obrazovanja ne mogu se ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.

Na ovaj način uspostaviće se bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva koji djeluju na području USK, s obzirom na to da ona danas praktično i ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije