Obrazovanje

Učenici iz Banjaluke uručena nagrada takmičenja "Moj grad u EU"

Učenici iz Banjaluke uručena nagrada takmičenja "Moj grad u EU"
Foto: Jelena Đurđević | Učenici iz Banjaluke uručena nagrada takmičenja "Moj grad u EU": EU kao žena koja grli Banjaluku

BANJALUKA - Učenici četvrtog razreda Srednje tehnološke škole Ivani Bosančić u petak su uručene plaketa i novčana nagrada za ideju u sklopu takmičenja "Moj grad u EU" na temu kako vidi svoj grad sutra u Evropskoj uniji.

Ivana i njeni drugari iz IV3 razreda naslikali su dva murala u školskom holu. Ističe da ti murali, ne samo da imaju estetsku ulogu, već nose i važnu poruku.

"Jedan grafit predstavlja Evropsku uniju kao ženu koja svojim rukama grli Banjaluku, a drugi drvo koje predstavlja našu kulturu, našu istoriju. Na drvetu, umjesto jabuka, rastu knjige, koje predstavljaju naše znanje", rekla je Ivana.

Nagradu je pobjednici uručila Aleksandra Vagner, šefica Kancelarije EU u Banjaluci, koja kaže da je ovaj projekat organizovan u maju, kada se slavi mir i jedinstvo u Evropi.

"Ove godine slavimo i naše zajedničko kulturno nasljeđe. Kultura i umjetnost predstavljaju najjednostavnije i najefikasnije sredstvo komunikacije među ljudima, bez obzira na to odakle dolazimo i na jezik kojim govorimo", rekla je Vagnerova.

Istakla je da se nada da će ovo ohrabriti kreativce u BiH da pokažu svoj potencijal.

Veliku podršku za realizaciju ovog projekta učenici su imali od svog direktora i profesora.

Zvjezdana Veselinović-Mijatović, profesorica stručnih predmeta, kaže da joj se projekat svidio, jer su učenici morali sami da smisle svoje idejno rješenje.

"Takođe, dobro nam dođe i finansijska pomoć, jer ovo je stručna škola, a našoj djeci treba više sredstava za materijale da bismo mogli i kasnije izvoditi stručne projekte", rekla je Veselinović-Mijatovićeva.

Pored Ivane Bosančić, pobjednici projekta "Moj grad u EU" su i Almedina Cifrić iz Brčkog, koja je oslikala platno ispred kancelarije EU info-centra u Brčkom, i Marko Zadro Zakky iz Mostara, koji je oslikao amfiteatar Mostarskog sveučilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije