Obrazovanje

Učenici iz BiH kaskaju tri školske godine za vršnjacima iz EU

Učenici iz BiH kaskaju tri školske godine za vršnjacima iz EU
Foto: Fena | Učenici iz BiH kaskaju tri školske godine za vršnjacima iz EU

MOSTAR - Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH iznijela je podatke o lošim rezultatima učenika svih obrazovnih institucija u BiH, ali i nemogućnosti vršenja daljih istraživanja bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Kako navode u saopštenju, podaci za BiH su loši jer učenici svih obrazovnih sistema u našoj zemlji u prosjeku postižu rezultate ispod međunarodnog PISA 2018 prosjeka, prenosi Fena.

"Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitalačku pismenost - odnosno razumijevanje i interpretaciju različitih vrsta teksta. Činjenica je i kako su statističke varijacije unutar obrazovnih sistema u BiH zanemarive, ako uzmemo u obzir da naši petnaestogodišnjaci u prosjeku zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz EU i da u prosjeku 41 odsto petnaestogodišnjaka ne dostiže minimalan nivo postignuća u tri ispitivana PISA područja", navode iz Agencije.

Kako dodaju, što se tiče rezultata TIMSS 2019 istraživanja, "činjenica je kako čak četvrtina učenika četvrtog razreda osnovne škole ne dostiže ni osnovnu razinu matematičkih znanja i vještina, što znači da imaju teškoća s elementarnim matematičkim pojmovima".

Ističu da se podaci odnose na cijelu BiH.

"Sva mjerodavna ministarstva obrazovanja od Agencije su dobila pristupne podatke i jasne upute kako da u međunarodnim bazama pristupe podacima za područje svoje nadležnosti. Agencija ne radi analize za pojedinačna nadležna ministarstva, ali je svima ponudila podršku pri njihovoj izradi. Sva mjerodavna ministarstva obrazovanja pozvana su uraditi analize, ali ih većina to nije uradila", dodaju iz Agencije.

Ističu da je većina rokova za potpisivanje ugovora o učestvovanju BiH u međunarodnim istraživanjima (PISA 2022, PIRLS 2021, TIMSS 2023, ICILS 2023, TALIS 2024) službeno istekla.

"Radi se o rokovima koji vrijede u cijelom svijetu za sve zemlje učesnice međunarodnih istraživanja. Uprkos tome što je BiH preuzela obavezu učestvovanjau međunarodnim studijama, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, zadužena za njihovo provođenje, dočekala je kraj 2020, a potom i kraj 2021. godine čekajući odluku Predsjedništva BiH, bez koje ova istraživanja nisu mogla biti provedena", navode iz Agencije.

Apeluju na vlasti u BiH "da prihvate dobru praksu evropskih država kojima težimo i na taj način obezbijede djeci kontinuirano, sistemsko učestvovanje u međunarodnim istraživanjima, koje će nas potaknuti da poboljšanje obrazovanja postane kontinuiran proces, a učenička postignuća konačno zasluženo dosegnu viši nivo".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije