Obrazovanje

Učenici iz Doboja se uželjeli školskih klupa

Učenici iz Doboja se uželjeli školskih klupa
Foto: N.N. | Učenici iz Doboja se uželjeli školskih klupa

DOBOJ - Školskih klupa, koje im ranije možda nisu bile toliko mile, uželjeli su se svršeni osnovci u deset dobojskih osnovnih škola, koji su posljednja tri mjeseca svog školovanja, umjesto ispred tabli, proveli pored telefona, pa s nestrpljenjem očekuju septembar i povratak klasičnom obrazovanju.

"Nedostajala mi je ta nekakva svakodnevica, da ustanem pa da razmišljam da li imam kontrolni, da ponovim gradivo, da vidim drugare, provodim s njima vrijeme. To je taj neki normalan život i kada se ova situacija desila, još više sam naučila da cijenim tu svakodnevicu", priča Sara Kostić, koja je sa Vukovom diplomom završila OŠ "Vuk Karadžić", a od jeseni će sjesti u klupe Medicinske škole i učiti za farmaceuta.

"Taj prekid je bio iznenada za mene. Najviše su mi nedostajali prijatelji, interakcija s nastavnicima takođe, iako sam se vrlo dobro snašao u nastavi na daljinu... Iskreno, nadam se da će sve biti kako treba, da ćemo u septembru krenuti uobičajeno. Upisao sam Saobraćajnu i elektro školu, informacione tehnologije, time ću se baviti", kaže Igor Suvajac, vukovac i učenik generacije OŠ "Milan Rakić" iz dobojskog naselja Rudanka.

"Bilo je neobično, ali nastavnici su se trudili da nam to maksimalno olakšaju i pomognu nam. Upisala sam Gimnaziju u Doboj Istoku i, iskreno, malo sam nervozna, ali radujem se", navodi Dženita Bešić, učenica generacije OŠ "Petar Kočić" iz Sjenine Rijeke, koja klasičnoj nastavi daje prednost.

Nastava na daljinu ima svojih prednosti, smatra Stela Kurtinović, koja je završila OŠ "Đura Jakšić" u Podnovlju, ali bez table, krede, a posebno bez drugara se ne može tek tako pratiti nastava.

"Nekako smatram da u školi s drugovima se i bolje uči i sve se lakše postiže... Čula sam neke priče da se možda nećemo vratiti odmah u klupe u septembru, ali ja ne vjerujem u to i jedva čekam da se vratim", iskrena je Kurtinovićeva, koja će od jeseni da se obrazuje za medicinskog tehničara.

"Profesori su se potrudili da nastava na daljinu bude što bolja, ali opet je ljepše kada smo tu sa svojim nastavnicima i odrađujemo čas nego preko interneta", smatra Miloš Milivojević, učenik generacije Muzičke škole "Markos Portugal" i budući virtuoz na harmonici.

Dženana Aldobašić tokom proteklih devet godina u OŠ "Dositej Obradović" je imala sve petice, a osim njih iz škole nosi i prijateljstva, ali i žal što kraj školovanja nije provela s drugarima.

"Vjerovatno se nećemo ni viđati poslije, svako će svojim putem, i to mi je nešto onako najgore. Upisala sam u Žabljaku Frizersko-kozmetičku školu. Neobično je zaista ovo bilo i nadam se da se neće ponoviti. Žao mi je što nismo imali matursko veče, ali šta ćemo, tako kako je", kaže Aldobašićeva.

Svojih školskih dana prisjetio se i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je povodom 28. juna, Dana grada, organizovao prijem za učenike generacija i dobitnike Vukovih diploma u osnovnim i srednjim školama.

"To su bila vremena isto vanrednog stanja, tj. ratnih dejstava, ali uspomene su ostale, školski drugari, nestašluci, ali naravno i uspjesi koje smo redali. Iz moje generacije ima jako uspješnih ljudi, doktora, ima ih u politici, privredi... To je već odavno bilo, 1995. sam završio osnovnu školu. Ne mogu reći da sam bio najbolji, ali bio sam među najboljima", rekao je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije