Obrazovanje

Učenici iz RS se predstavili na Sajmu u Londonu

Učenici iz RS se predstavili na Sajmu u Londonu
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS | Učenici iz RS se predstavili na Sajmu u Londonu

LONDON/BANJALUKA - Zahvaljujući programu Britanskog savjeta za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana, učenici u našim školama su stekli vještine značajne za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka, ocijenila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić prilikom današnje posjete Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju ("BETT show") u Londonu, na kojem su se predstavili i učenici iz Republike Srpske.

Ona je izrazila uvjerenje da će se saradnja sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim savjetom nastaviti i u narednom periodu putem različitih projekata u interesu naših učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Osnovna prednost i značaj projekta 'Škole za 21. vijek'  je što on ima svoju praktičnu primjenu u školama a oprema dobijena putem projekta je na raspolaganju klubovima za kodiranje koji učenicima omogućuju da izraze stečena znanja i kreativnost",  istakla je Trivićeva.      

Potvrda velikog interesa učenika za ovakve projekte i kvalitetnog znanja je i uspjeh učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika Ane Marije Todorović i Nemanje Rikića, koji su projektom "Pametna kuća" osvojili prvu nagradu u konkurenciji 13 osnovnih škola iz regiona i kao nagradu dobili priliku da se predstave na Međunarodnom sajmu novih tehnologije u obrazovanju u Londonu. Oni su zajedno sa nastavnikom Živanom Nikolićem predstavili pobjednički projekat na štandu Edukacijske fondacije "Mikrobit".

"Pametna kuća" je projekat koji objedinjuje znanje elektronike i kodiranja. Ovaj projekat integriše znanje i tehnologiju 21. vijeka i stvara pametnu kuću kojom možemo upravljati mobilnim telefonom: zaključavati i otključavati vrata, uključivati i isključivati svjetla, imati stalni uvid u temperaturu a može se upravljati i alarmnim sistemom koji detektuje razne gasove i dim. Dobre karakteristike ovog projekta su primjenljivost, kreativnost i ekonomičnost.

Međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju u Londonu okuplja više od 800 vodećih kompanija u informacionim tehnologijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije