Obrazovanje

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci
Foto: N.N. | Jaz između želja djece i potreba privrede: Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

TREBINJE - Iako su u Trebinju trenutno deficitarna zanimanja građevinske struke trećeg stepena poput zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, ali i varilaca, kao i svih zanimanja potrebnih najvećem privrednom gigantu Hercegovine - "Industriji alata SL", škole za ove obrazovne profile svršeni osnovci ne žele da upisuju.

"Svake godine vodimo razgovore sa rukovodiocima privrednih subjekata koji potražuju ova zanimanja, kao i sa direktorima trebinjskih škola u vezi s ovom problematikom, ali je i pored svega slaba zainteresovanost za ove škole, pa se ne pojavljuju ni na berzi rada", kaže Dragan Popović, direktor Biroa za zapošljavanje u Trebinju.

On je, radi prevazilaženja ovog problema, prisustvovao sastanku u Centru srednjih škola Trebinje. Tamo su, osim direktora trebinjskih srednjih škola i predstavnika školskih odbora, bili i predstavnici Privredne komore RS, nadležnih odjeljenja iz Gradske uprave, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agrarnog fonda, a zaključeno je da se mladi ljudi moraju više animirati za deficitarna zanimanja, te ponuditi im u tom smislu najoptimalnija rješenja za upis u narednoj školskoj godini.

I Vasiljko Škrivan, direktor Centra srednjih škola Trebinje, kao i njegove kolege, te druge dvije srednje škole su, kako kažu, svjesni da se u Trebinju već godinama u srednje škole upisuju generacije na zanimanja koja su suficitarna, dok se istovremeno ne pokazuje zainteresovanost za zanimanja koja nedostaju, prvenstveno trebinjskoj privredi.

"Svjesni smo da je neophodno približiti potrebe tržišta rada i onoga što škole mogu i nude, kako bi sljedeće godine upis bio urađen na način da se što više približe želje i potrebe privrede i učenika, a da škole mogu proizvesti takva zanimanja", kaže Škrivan i dodaje da su od resornog ministarstva dobili preporuke da se poveća broj učenika na trogodišnjim zanimanjima, odnosno upis na zanate.

Kaže da će njihova škola u narednoj školskoj godini ponuditi zanimanja koja se u Trebinju nisu nikad obrazovala: pekar, mesar i poslastičar, u strukama poljoprivrede i prerade hrane, odnosno u struci ugostiteljstva i turizma.

Direktor Srednje tehničke škole Darko Rakić kaže da su za narednu školsku godinu, osim četvorogodišnjih škola, planirali jedno zanatsko odjeljenje kombinovane struke - mašinskog i elektro smjera, a koje bi bilo potrebno za Industriju alata.

"Mi smo prije nekoliko godina imali konkurs za zanatsko odjeljenje smjer varilac, ali uopšte nije bilo zainteresovanih učenika, pa smo te godine izgubili jedno odjeljenje jer učenici većinom žele u tehničke škole, a nevoljko na zanat, samo ako ne mogu na četvorostepeni smjer", kaže Rakić, koji smatra da su djeca u osnovnim školama adekvatno animirana za upis na deficitarne smjerove.

Veselin Savić iz Područne jedinice Privredne komore Trebinje kaže da postoji jaz između želja djece i potrebe privrede, uz ograničavajući faktor kadrovskih mogućnosti škola, ali da se treba raditi na animiranju za trostepena zanimanja, kao i na adekvatnom sticanju praktičnog znanja učenika.

Kaže da je zadatak Privredne komore da se napravi veza između škola i privrede i tu će se u narednom periodu raditi malo više, kako bi se eliminisalo nerazumijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije