Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Učenici u RS plaćenom praksom do iskustva i zaposlenja

Učenici u RS plaćenom praksom do iskustva i zaposlenja
Foto: Ilustracija | Učenici u RS plaćenom praksom do iskustva i zaposlenja
Goran Lajić

BANJALUKA, TREBINJE - Za obavljanje učeničke prakse dosad su potpisana 102 ugovora između 99 privrednih subjekata i 14 srednjih škola u Republici Srpskoj u skladu sa sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju".

Ovi ugovori su potpisani na osnovu sporazuma koje je potpisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS s Privrednom komorom RS, Unijom udruženja poslodavaca RS i Zanatsko-preduzetničkom komorom RS.

"Zainteresovani poslodavci učeniku koji je na praksi u preduzeću isplaćivaće naknadu/stipendiju po satu provedenom na praksi, koja ne može biti niža od 40 odsto od cijene sata u navedenom zanimanju, te će zaposliti učenike koji su ostvarivali najbolje rezulate u obavljanju praktične nastave nakon školovanja, ukoliko ispunjavaju odgovarajuće uslove", napominju za "Nezavisne" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Dodali su da je najveći broj ugovora potpisao Centar srednjih škola u Trebinju, njih 35, te Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola u Banjaluci, njih 17, zatim Škola učenika u privredi u Banjaluci 12 ugovora, kao i Tehnička škola u Trebinju.

Prema podacima resornog ministarstva, Srednjoškolski centar Pale je sklopio osam ugovora s privrednim subjektima, a direktor Nedeljko Gazivoda kaže da na praksi imaju 14 kuvara, 19 automehaničara, 19 instalatera i četiri varioca.

"Treći razred automehaničara ima praksu tri dana, a u razgovoru sa servisima i njima jasno je da su svi zadovoljni. Poslodavci ih uvode u posao", kaže Gazivoda.

On je pojasnio da ako se ne poštuju stvari koje su napisane u ugovoru, učenici i njihovi roditelji mogu da ga raskinu, kao i sama škola, čega dosad nije bilo.

Željko Maljukan, vlasnik Auto-servisa IMS Pale, kaže da na praksi ima deset učenika i da se ne može požaliti na bilo šta jer su učenici zainteresovani.

On je napomenuo da generalno nedostaje dobrih automehaničara te da će učenici savladati osnovno za rad, znaće alat, za šta koji služi, mašine i slično.

"Učenici su odlični i redovno dolaze na praksu. Od sebe učenicima dajem hranu i sok, te ih nagradimo novčano, a imaju i naše uniforme. Oni se trude da nauče, najvjerovatnije da njima i džeparac znači, iako nisu velike pare. Planiramo da zaposlimo jednog, možda dva radnika koji bi nastavili da rade kod nas", kaže Maljukan.

Nedeljka Ilijić, direktorica Centra srednjih škola u Trebinju, kaže da su poslodavci po navedenom sporazumu u obavezi da određeni procenat novčanih sredstava izdvoje učenicima koji su kod njih na praksi, ali da ima i jedan mali dio učenika koji obavljaju praksu bez ikakve novčane naknade.

"Učenicima praksa izuzetno pomaže, te će po završetku škole izaći kao stručnjaci za oblast u kojoj se obrazuju, a postoji i mogućnost da se odmah zaposle, posebno u uslužnim djelatnostima, gdje je velika potražnja za radnicima zbog odliva radne snage u Dubrovnik", kaže Ilijićeva.

Radoslav Kapor, vlasnik restorana "Ognjište" u Trebinju, kaže da na praksi ima tri kuvara, te da im savjete daju stalni radnici kuvari u restoranu.

"Neki dan nam je došao jedan učenik koji je rekao da je u nekom drugom restoranu gulio krompir dvije godine i ništa nije naučio. Ja to radim malo drugačije i hoću da kada učenik izađe iz škole bude stručan u svojoj oblasti", kaže Kapor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije