Obrazovanje

Učenik Andrej Krčmar iz Banjaluke okićen brojnim medaljama i podrškom

Učenik Andrej Krčmar iz Banjaluke okićen brojnim medaljama i podrškom
Foto: Velibor Tripić | Učenik Andrej Krčmar iz Banjaluke okićen brojnim medaljama i podrškom

BANJALUKA - U đačkoj knjižici Andreja Krčmara, učenika devetog razreda OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci i đaka generacije, nalaze se samo petice, a može se pohvaliti i uspjesima na brojnim takmičenjima, kako u državi, tako i van nje.

Uprkos brojnim uspjesima, ovaj skromni osnovac tako i govori, mirno i bez hvalisanja, a osim prirodnih nauka, voli i šah te sportske aktivnosti, i sve mu ide od ruke.
 
"Do sada sam ostvario mnoge uspjehe, a među najznačajnijima je prvo mjesto na takmičenju iz matematike na nivou BiH ove godine, kao i bronzana medalja sa Balkanske matematičke olimpijade prošle godine, ali i prva mjesta sa republičkih takmičenja iz matematike i fizike", priča Andrej za "Nezavisne".
 
Kako kaže, mnoge uspjehe je ostvario nastupajući za ekipu škole, te su dvije godine zaredom bili opštinski prvaci, dok su ove godine osvojili drugo mjesto na tom takmičenju, a nastupao je i samostalno na Vidovdanskom i Svetosavskom turniru u Banjaluci, na kojima je takođe osvajao brojne medalje.
 
Naime, Andrej planira upisati Gimnaziju, najvjerovatnije prirodno-matematički smjer, a u budućnosti se želi baviti prirodnim i tehničkim naukama, dok je ljubav prema matematici i fizici naslijedio od oca i brata, koji su takođe bili uspješni u tome.
 
"Dobra organizacija je ključ svega, jer kada shvatite da dan ima 24 časa, uspije se naći vremena za sve. Imam prijatelje, ali sam stekao još mnogo njih tokom ovih takmičenja. Veoma mi znači i podrška nastavnika, jer mi uvijek izađu u susret kad se pripremam za takmičenja", kaže Andrej.
 
On je, osim toga, učestvovao na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi i Evropskom matematičkom kupu, gdje je osvojio treća mjesta, te na turniru gradova koji organizuje društvo iz Moskve. Dodaje da se sa ekipom PMF-a iz Sarajeva pripremao za takmičenja, te ističe da je ove godine PMF iz Banjaluke počeo organizovati školu matematike za nadarene učenike.
 
O ovom uspješnom učeniku samo lijepe riječi imaju i njegovi nastavnici. Nataša Gavranović, nastavnica matematike, ističe da se on odlično slaže sa učenicima iz odjeljenja, te da je uvijek spreman da im pruži podršku i pomoć. 
 
"Veseo je i komunikativan, a iza njegovog talenta stoji mukotrpan rad. On je veoma rano postigao izuzetne uspjehe i smatram da je do sada, bar otkad sam ja ovdje, najuspješniji od djece njegovog uzrasta, a iza svega toga stoji i porodica, koja mu daje veliku podršku", rekla je Gavranovićeva, dodavši da je Andrej od samog početka sve školske obaveze savladavao bez poteškoća.
 
I Aleksandar Stojanović, vjeroučitelj u ovoj školi i pomoćnik direktora, kaže da je od prvih školskih dana Andrej sjajan dječak.
 
"Predavao sam mu vjeronauku od drugog do šestog, ali povremeno i do devetog razreda. Njegovi odgovori su uvijek bili interesantni i sjajno ih je razumio i prenosio", kazao je Stojanović za "Nezavisne".
 
Dodaje da je ponosan što mu je predavao, te naglasio da ova škola ima još uspješne djece, ali da je Andrej zvijezda vodilja za generacije koje će dolaziti nakon njega.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije