Obrazovanje

Učenik iz Gradiške osmislio aplikaciju koja motiviše đake da uče

Učenik iz Gradiške osmislio aplikaciju koja motiviše đake da uče
Foto: PrintScreen | Učenik iz Gradiške osmislio aplikaciju koja motiviše srednjoškolce da uče

​Učenici Tehničke škole u Gradišci po ko zna koji put, pokazali su da svojim znanjem i umijećem uspješno stoje rame uz rame sa najboljima u oblastima koje izučavaju.

Najnoviji uspjeh ostvario je Kenan Mahmutagić, učenik prvog razreda tehničara mehatronike, koji se, uz podršku profesora Mladena Vidovića i Radovana Marjanovića, plasirao među pet učenika koji su izradili najbolje mobilne aplikacije u BiH.

Naime, krajem prošle godine, kompanija Mtel pozvala je zainteresovane srednje škole iz BiH da se prijave na takmičenje u izradi mobilnih aplikacija.

"Napravio sam aplikaciju „Smart easy education“ koja na razne načine učenicima olakšava učenje i pomaže im da prebrode prepreke tokom školovanja. Primijetio sam da mnogi učenici izgube motivaciju i budu lošeg raspoloženja nakon lošijih ocjena ili nekih neugodnih situacija koje im se dese u školi, pa sam zbog toga želio upotrijebiti baš takve funkcije koje će im vratiti osmijeh na lice i izgubljenu volju za učenjem", priča Kenan Mahmutagić, nadareni srednjoškolac koji se i prije upisa u Tehničku školu bavio izradom mobilnih aplikacija.

Plasman među pet najboljih aplikacija na nivou BiH, omogućio je Kenanu da u februaru na regionalnom takmičenju svoju aplikaciju ukrsti sa najbolje rangiranim aplikacijama iz Srbije i Crne Gore.

"U Tehničkoj školi, nastojimo pratiti aktuelne trendove u oblasti informacionih tehnologija, pa se u tom smislu vrši izbor i programskih jezika i razvojnih alata za njihovo korišćenje, a u skladu sa obavezama i ograničenjima koji proizilaze iz nastavnih planova i programa", kažu u ovoj ustanovi.

"Kvalitativno smo uznapredovali, posebno unazad tri godine, od kada smo upisali zanimanje Tehničar informacionih tehnologija, za koje je nastavni plan i program veoma moderan i usklađen sa aktuelnim trendovima", ističe prof. Mladen Vidović, naglašavajući težnju da učenici po završetku školovanja  u Tehničkoj školi budu što kompetentniji, bilo za nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama ili za rad u nekim od kompanija koje se bave informacionim tehnologijama.

I u oblasti vannastavnih aktivnosti, kroz sekcije programiranja i internet programiranja, i drugi zainteresovani učenici iz ostalih struka i zanimanja u Tehničkoj školi, uz podršku profesora, imaju mogućnost da nauče ono što nisu imali priliku kroz redovne predmete.

(Gradiška.tv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije