Obrazovanje

Učiteljica u biblioteku dolazi sa 10 članskih kartica

Učiteljica u biblioteku dolazi sa 10 članskih kartica
Foto: Srna | Učiteljica u biblioteku dolazi sa 10 članskih kartica

NOVI GRAD - Učiteljica Branka Medić u Narodnu biblioteku u Novom Gradu dolazi sa 10 članskih kartica, jedna je njena, a ostalih devet su kartice učenika njenog drugog razreda kojima ona odabira knjige za čitanje i donosi im u školu u seosko naselje Ravnice.

To se ponavlja nekoliko puta mjesečno, od početka ove godine od kad su učenici područne škole "Vuk Karadžić" u naselju Ravnice učlanjeni u biblioteku.

Medićeva od početka učiteljskog posla 11 godina radi u školama koje su u seoskom području, u Ravnicama šest godina.

"Meni je to poseban osjećaj, djeca zainteresovana i za nastavne i vannastavne aktivnosti, rado učestvuju u pripremama priredbi i drugim aktivnostima", kaže ona.

Misija razvijanja ljubavi prema čitanju počela je zajedničkom posjetom Narodnoj biblioteci u Novom Gradu, zajedničkom učlanjivanju svih devet učenika.

"Moji učenici su bili prvi razred i u školi sam im čitala ja, a kod kuće roditelji. Razgovaram sa njima, znam šta ih interesuje, koje teme i ona osnovu toga odabirem knjige", kaže ona.

U ovoj školi je poseban dan kad učiteljica dolazi sa knjigama, koje učenici i učetiljica prvo poslože na sto.

"Učim ih da ne sude knjige po koricama, već da se upoznaju sa sadržajem. Taj dan odaberemo knjigu koju čitamo u školi. Učenici nakon toga odaberu knjige koje će čitati, a ako je više učenika zainteresovano za isti naslov, oni međusobno razmjenjuju knjige. Nikad se nije desilo da je neka knjiga izgubljena ili oštećena, oni su odgovorni čitaoci", navodi Medićeva.

Kad sve posuđene knjige budu vraćene u školu, u posebnu ladicu u učionici namijenjenu samo za to, slijedi ponovo posjeta biblioteci.

"Biram knjige koje odgovarju njihovom uzrastu i interesovanju, pisane ćirilicom i krupnijih slova. U početku je bilo lakše, a sad je sve manje knjiga na čijim karticama već nije moj potpis. Nadamo se, da ćemo kako napredujemo sa svojim znanjem i učenjem, posuđivati ozbiljnije sadržaje", navodi Medićeva.

Za posjetu biblioteci potrebno joj je oko sat vremena, a kod odabira pomažu i bibliotekari.

"Sigurna sam da sam kod njih razvila ljubav prema knjizi. Ne smatram da treba isticati to što odlazim u biblioteku i donosim knjige, već to što djeca vole da čitaju", kaže ona.

Ova učiteljica smatra da učenicima učenje treba da bude radost, a škola mjesto gdje srećni učenici uče kroz igru i zabavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije