Obrazovanje

Udžbenici veliki trošak za višečlane porodice

Udžbenici veliki trošak za višečlane porodice
Foto: Ilustracija | Udžbenici veliki trošak za višečlane porodice

BANJALUKA - Iako raspust traje još skoro mjesec i po dana, roditelji su već počeli sa nabavkom udžbenika za narednu školsku godinu za svoje školarce, a posebnu brigu ovo zadaje roditeljima koji imaju više djece.

Iz Udruženja samohranih roditelja "Ponos" i Udruženja porodica sa četvoro i više djece "4+" uputili su apel građanima koji su u mogućnosti da osnovcima koji su njihovi članovi poklone polovne udžbenike.

Prema njihovim riječima, najpotrebnije su knjige za deveti razred, koje su i najskuplje, ali i koje djeca bacaju ili pocijepaju kada završe osnovnu školu.

Dijana Miljatović, zakonska zastupnica Udruženja samohranih roditelja "Ponos", kaže da se svake godine dosta članova obrati s apelom da se njihovoj djeci omogući da dobiju knjige.

"Objavljujemo sve apele na društvenim mrežama i uglavnom uspijemo sakupiti knjige, a ako ne uspijemo - u susret nam izlazi Udruženje '4+' i pokloni našim članovima ostatak potrebnih udžbenika", dodaje Miljatovićeva.

Prema njenim riječima, većini porodica koje su članovi ovog udruženja nabavka knjiga je prevelik trošak i snalaze se tako što dobiju polovne knjige.

"Do sada smo uspjeli nabaviti knjige za sve koji su nam se obratili za pomoć, ali očekujemo da će nam se tek nekoliko dana pred početak školske godine obratiti najveći broj roditelja s ovim molbama i pokušaćemo sakupiti što više budemo mogli", istakla je Miljatovićeva.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "4+", rekao je da su, iako imaju podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, te grada, potrebe njihovih članova za udžbenicima sve veće.

"Članovima govorimo i tražimo od njih da nam vraćaju udžbenike koje dobiju da ih naredne godine možemo donirati drugim porodicama", kaže Radovanović.

Dodaje da su prethodnih godina uspjeli obezbijediti po oko 200 kompleta knjiga.

Prema njegovim riječima, Udruženje "4+" ima oko 700 registrovanih porodica i oko 70 odsto članova je nezaposleno.

"Nastojimo da maksimalno pomognemo djeci iz porodica koje su naši članovi, ali dajemo udžbenike i ostalim udruženjima kojima su potrebni ako imamo dovoljno. Već imamo oko 50 kompleta knjiga koje ćemo podijeliti", kazao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije