Obrazovanje

Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama

Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama
Foto: N.N. | Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK unaprijedilo je u proteklom periodu brojne aspekte ovoga resora, a jedna od takvih pozitivnih okolnosti je nedavno doneseni pravilnik koji je učenicima srednjih strukovnih škola omogućio da svoja znanja primijene i unaprijede radom u ovdašnjim firmama i da za taj rad budu plaćeni.

Ovo tvrdi Almin Hopovac, resorni ministar u Vladi USK, koji je istakao kako je u međuvremenu usvojen i pravilnik o ferijalnoj praksi s istim odredbama koji učenicima omogućava da poslove obavljaju tokom raspusta, pa je tako već sada veliki broj učenika za vrijeme ljetnog raspusta na radu u brojnim preduzećima.

"Rezultat je to dogovora s poslovnom zajednicom  koji je omogućio učenicima da sa svojim mentorima obavljaju praksu u preduzećima i da tako stiču neophodna praktična znanja", istakao je Hopovac za "Nezavisne". 

Prema njegovim riječima, na dobitku su i privrednici, koji će biti u prilici da povećaju obim posla, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika s adekvatnim znanjem i iskustvom. 

Hopovac kaže kako će se obrazovni sistem na ovakav način lakše prilagoditi potrebama tržišta rada i postati efikasniji. 

Već godinama se učenici na području Unsko-sanskog kantona školuju za praktična zanimanja, ali tokom nastave stiču samo teoretska znanja i po okončanju obrazovanja ne mogu se ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.

Na ovaj način uspostavljena je bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Marketing tim / 25.09.2021 08:00

Imate ideju kako poboljšati život građana u svojoj lokalnoj zajednici, a trebaju vam sredstva, informacije ili partner da je ostvarite?

USAID | Šta sve nudi stranica Snaga lokalnog

Posjetite stranicu www.snagalokalnog.ba putem koje organizacije civilnog društva, institucije vlasti, poslovni sektor, građani, aktivisti i donatori mogu pronaći informacije i sredstva koja će im pomoći pri rješavanju konkretnih problema i unapređenju života u svojoj zajednici.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekat "Snaga lokalnog" za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

U svakoj zajednici nastoji se identifikovati određen broj ljudi iz nevladinih organizacija, predstavnika poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji bi zajednički radili na otklanjanju lokalnih problema. Ovom vrstom umrežavanja želi se postići održivost, da se lokalne zajednice u budućnosti ne oslanjaju isključivo na jedan izvor finansiranja projekata.

Svrha je da se sredstva koja dobijaju iz inostranstva i od međunarodnih donatora za otklanjanje problema iskoriste zajedno sa sredstvima koja već postoje u lokalnim zajednicama te da se ulažući sopstveni trud i investicije od lokalnih izvora i biznisa poboljšaju uslovi života građana.

U okviru projekta razvijena je web stranica www.snagalokalnog.ba, centralno mjesto i resursni centar putem kojeg se mogu pronaći donatori, partneri, pozivi za projekte,  razmijeniti ideje i primjeri dobre prakse uz pomoć kojih će organizacije civilnog društva i građani imati priliku da riješe probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Šta sve nudi www.snagalokalnog.ba?

Direktorij donatora sadrži informacije o programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Snaga lokalnog kroz svoju bazu svih projekata u BiH omogućava i pristup apliciranju za određene projekte, kao i mogućnost objavljivanja poziva za projekte.

Trebaju li vam projektni ili poslovni partneri, posjetite  bazu korisnika,  koja funkcioniše na način da, ukoliko imate ideju, pretraživanjem baze korisnika možete pronaći sličnu organizaciju, instituciju ili preduzeće koje odgovara vašem profilu, odnosno partnera koji vam može pomoći u realizaciji ideje.

Uvid u listu eksperata iz različitih oblasti djelovanja, kao i pristup i unos dokumenata omogućen je kroz resursnu bazu. Jedan od alata stranice je i help desk putem kojeg možete dobiti odgovore vezane za pisanje aplikacija i ostala tehnička pitanja.

Baza organizacija napravljena je sa ciljem da se promovišu aktivnosti koje provodi civilno društvo, volonteri i ostali učesnici koji podržavaju ljude u potrebi, lokalne zajednice, pokazujući solidarnost i empatiju.

Na stranici se mogu pronaći i međunarodni i domaći pozivi uz mogućnost apliciranja kao i pozivi na  edukacije. Inspiraciju možete potražiti i među uspješnim pričama koje se redovno objavljuju na stranici, a odraz su dobre prakse u realizaciji ideja koje dovode do pozitivnih društvenih promjena.

Opcija next cloud služi za razvijanje zajedničkih ideja i projekata koji funkcionišu na komuniciranju i umrežavanju svih onih koji žele da prikažu svoje ideje, komuniciraju sa partnerima, kreiraju radne grupe i dijele zajedničke materijale.

Bez obzira na to da li ste pojedinac, organizacija, poslovni subjekt, javna institucija, medij, sindikat, aktivista ili neformalna grupa građana, ukoliko se registrujete na platformu Snaga lokalnog na raspolaganju su vam sve potrebne informacije i kontakti za razvoj lokalnih zajednica na jednom mjestu.

Najčitanije