Obrazovanje

Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama

Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama
Foto: N.N. | Unapređenje prakse u USK: Učenici tokom raspusta radili u firmama

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK unaprijedilo je u proteklom periodu brojne aspekte ovoga resora, a jedna od takvih pozitivnih okolnosti je nedavno doneseni pravilnik koji je učenicima srednjih strukovnih škola omogućio da svoja znanja primijene i unaprijede radom u ovdašnjim firmama i da za taj rad budu plaćeni.

Ovo tvrdi Almin Hopovac, resorni ministar u Vladi USK, koji je istakao kako je u međuvremenu usvojen i pravilnik o ferijalnoj praksi s istim odredbama koji učenicima omogućava da poslove obavljaju tokom raspusta, pa je tako već sada veliki broj učenika za vrijeme ljetnog raspusta na radu u brojnim preduzećima.

"Rezultat je to dogovora s poslovnom zajednicom  koji je omogućio učenicima da sa svojim mentorima obavljaju praksu u preduzećima i da tako stiču neophodna praktična znanja", istakao je Hopovac za "Nezavisne". 

Prema njegovim riječima, na dobitku su i privrednici, koji će biti u prilici da povećaju obim posla, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika s adekvatnim znanjem i iskustvom. 

Hopovac kaže kako će se obrazovni sistem na ovakav način lakše prilagoditi potrebama tržišta rada i postati efikasniji. 

Već godinama se učenici na području Unsko-sanskog kantona školuju za praktična zanimanja, ali tokom nastave stiču samo teoretska znanja i po okončanju obrazovanja ne mogu se ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.

Na ovaj način uspostavljena je bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije