Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova akademske i naučne misli u Srpskoj

Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova akademske i naučne misli u Srpskoj
Foto: N.N. | Univerzitet u Banjaluci jedan od stubova akademske i naučne misli u Srpskoj

BANJALUKA - U Banskom dvoru danas je održana svečana akademija povodom 47 godina rada Univerziteta u Banjaluci, na kojoj su uručene povelje i plakete zaslužnim pojedincima.

Rektor ove visokoškolske ustanove Radoslav Gajanin rekao je da Univerzitet u Banjaluci u proteklih 47 godina kontinuirano napreduje na svim poljima (visokog) obrazovanja.

On je naveo da su na tom planu unaprijeđeni i modernizovani studijski programi u skladu sa evropskim preporukama, navodeći i primjer ove godine pokrenutog studijskog programa  sinologija.

Gajanin je istakao da je u proteklom periodu učinjen znatan iskorak u pogledu kapitalnih investicija radi unapređenja uslova rada i studiranja na Univerzitetu.

"S tim ćemo nastaviti i u ovoj godini uz podršku Vlade, premijera Radovana Viškovića i resornih ministara, kojima smo zahvalni za ogromnu pomoć", rekao je Gajanin i dodao da je unapređenje studijskih programa i izlaznih kompetencija studenata kontinuiran proces, kao i prilagođavanje tržištu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada i dalje nastojati da pravi poveznicu između obrazovanja i privrede, jer treba školovati kadar koji će doprinositi razvoju Srpske.

"Nama više ne treba kadar za biroe rada, niti onaj koji će razvijati tuđe ekonomije širom svijeta. Trebaju nam ljudi koji će ostati, raditi i razvijati Srpsku. Imamo za to sve ljudske potencijale i prirodne resurse. Naši pokazatelji na tom planu, koje smo ranije napravili, govore da smo na dobrom putu", rekao je Višković.

On je podsjetio da je izmjenama odgovarajućih zakona omogućeno besplatno školovanje i obrazovanje za sve studente prvog ciklusa i prve godine drugog ciklusa studija koji redovno ispunjavaju svoje obaveze.

"Od ove godine je i smještaj u studentskim domovima besplatan", rekao je Višković, kome je uručena povelja za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Banjaluci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je banjalučki Univerzitet jedan od stubova akademske i naučne misli u Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kazala je da je resorno ministarstvo sa banjalučkim Univerzitetom imalo uspješnu saradnju, pogotovo na planu zajedničkih programa kada je riječ o usaglašavanju upisnih politika u srednje škole.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, predstavnici gradske vlasti u Banjaluci, te brojne ličnosti iz javnog, naučnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Studenti generacije na fakultetima banjalučkog Univerziteta rekli su novinarima da su zadovoljni uslovima studiranja i postignutim rezultatima, navodeći da planiraju budućnost u Srpskoj.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije