Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci jedna od najvažnijih institucija RS

Univerzitet u Banjaluci jedna od najvažnijih institucija RS
Foto: N.N. | Univerzitet u Banjaluci jedna od najvažnijih institucija RS

BANJALUKA - Univerzitet u Banjaluci najvažnija je visokoškolska ustanova u RS, zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na svečanoj akademiji Banjalučkog univerziteta povodom obilježavanja 44 godine rada i postojanja, koja je održana u Narodnom pozorištu RS.

Dodik je danas istakao da ovaj jubilej ima još veći značaj imajući u vidu turbulentna dešavanja na našem prostoru.

"Univerzitet je formiran u Banjaluci sa ljubavlju i potrebom da se ovdje edukuju mladi ljudi, ovo je svakako prilika da zahvalim svima koji su tih godina obavljali naučno-nastavni proces, studentima i svršenim diplomcima", rekao je Dodik.

Poželio je da Univerzitet bude i bolji, te da se zato i radi reforma obrazovanja u RS.

"Reforma treba da omogući i riješi nekoliko važnih pitanja naše integracije u regionalnim i globalnim tokovima vezano za obrazovanje", rekao je Dodik.

Radoslav Gajanin, rektor Banjalučkog univerziteta, kaže da Univerzitet u svakom pogledu napreduje, počev od nastavnih planova i programa, izlaznih kompetencija studenata, studentskog standarda, zatim učešća UNIBL u međunarodnim projektima i brojnih drugih aktivnosti.

"Univerzitet je spreman za sve reforme koje kontinuirano sprovodimo i u okviru nastavnih planova i programa, odnosno kurikuluma, izlaznih kompetencija naših studenta te smo spremni da unapređujemo visoko obrazovanje u RS", kaže Gajanin.

Napomenuo je da Univerzitet raste i u kadrovskom i u prostornom smislu te da ga danas čini 17 organizacionih jedinica, odnosno fakulteta, i jedan Institut za genetičke resurse. Dodao je da UNIBL na svojoj godišnjici dodjeljuje povelje svim institucijama i zaslužnim pojedincima iz institucija, odnosno iz akademske zajednice, za doprinos razvoju i radu Univerziteta.

Povelja je juče dodijeljena i Dodiku, koji je, kako kaže Gajanin, u proteklom periodu pomagao razvoju i radu Univerziteta sa svih funkcija koje je obavljao.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, čestitao je 44 godine postojanja Univerziteta u Banjaluci te poručio da je on jedan od stubova RS.

Na svečanoj akademiji dodijeljena je i "Zlatna plaketa" Milici Ristić za studenta generacije Pravnog fakulteta u Banjaluci, koja je naglasila da joj je to motiv da nastavi i dalje da se trudi, ali da je to i dobar primjer za buduće generacije studenata u smislu da se učenje i ulaganje u sebe isplati.

Na akademiji su prisustvovali brojni ministri iz Vlade RS, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, te brojne ličnosti iz javnog, naučnog, političkog, kulturnog i društvenog života.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, a na njemu trenutno studira oko 17.000 studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije