Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Univerzitet u Banjaluci napredovao na rang listi "Vebometriksa"

Univerzitet u Banjaluci napredovao na rang listi "Vebometriksa"
Foto: N.N. | Univerzitet u Banjaluci napredovao na rang listi "Vebometriksa"
Srna

BANJALUKA - Univerzitet u Banjaluci je u protekle dvije godine napredovao za 1.600 mjesta na "Vebometriks" rang-listi svjetskih univerziteta i od kraja jula zauzeo 3.234 poziciju u konkurenciji 27.000 univerziteta, saopšteno je iz ovog univerziteta.

U saopštenju se navodi da se, prema izvještaju iz jula 2017. godine, Univerzitet u Banjaluci nalazio na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4.834. u svijetu, a u prvom polugodištu napredovao je na rang-list za 173 mjesta.

"Kada je riječ o univerzitetima iz BiH, ispred Univerziteta u Banjaluci nalazi se Univerzitet u Sarajevu. Univerzitet Banjaluci je od jula 2018. godine na drugom mjestu među univerzitetima u BiH", naglašava se u saopštenju.

Prvih 26 mjesta na "Vebometriks" listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut.

Kada je riječ o evropskim univerzitetima, najbolje rangirani su univerziteti u Oksfordu i Kembridžu. Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, te Univerzitet u Nišu.

"Vebometriks" lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Riječ je o svjetski priznatoj rang-listi univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

"Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji `Vebometriksa` je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja", pojašnjava se u saopštenju.

"Vebometriks" pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije