Obrazovanje

Univerzitet u Banjaluci pao za 822 pozicije

Univerzitet u Banjaluci pao za 822 pozicije
Foto: N.N. | Univerzitet u Banjaluci pao za 822 pozicije
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - Univerzitet u Banjaluci našao se na 3.843. poziciji na najnovijoj, preliminarnoj Vebometriks rang-listi, dok je početkom godine bio na 3.021. mjestu na svijetu, što predstavlja pad za 822 pozicije.

Kada je BiH u pitanju, Banjalučki univerzitet je na petom mjestu, dok je prvi i dalje Univerzitet u Sarajevu, koji je, na globalnom nivou sada 1.496. i ostvario je napredak u odnosu na januar, kada je bio na 1554. mjestu.

Na drugoj poziciji u BiH, a 3.081 u svijetu, trenutno je Univerzitet u Tuzli, dok je Sveučilište u Mostaru na 4.722. mjestu u svijetu, a 6. u BiH.

Odmah iza, na sedmoj poziciji, našao se Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji je na globalnom nivou na 5440. poziciji te je ostvario napredak u odnosu na januar (5.953)

Univerzitet u Bihaću trenutno je na 11. poziciji u BiH, a na 8.353. u svijetu, dok je Zenički univerzitet 14. u BiH, a 11.903. na globalnom nivou.

Kada su u pitanju evropski univerziteti, najbolje rangirani su i dalje Oksford i Kembridž. Nijedan univerzitet iz BiH nije ni u top 500 u Evropi.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da je Vebometriks rang-lista promijenila metodologiju koja se odnosi na transparentnost (broj Google Scholar citata koje su ostvarili najcitiraniji istraživači jednog univerziteta).

"Ranije je Vebometriks uzimao u obzir samo broj citata iz javnih Google Scholar profila 10 najboljih istraživača s najvećim brojem citata. Sada Vebometriks posmatra otvorenost koja se odnosi na broj citata na Google Scholar za 110 najboljih istraživača sa jednog univerziteta", kažu za "Nezavisne novine" na Univerzitetu u Banjaluci. 

Maida Čohodar-Husić, prorektorka za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, kaže da se ovaj univerzitet, prema novom presjeku stanja na Vebometriksu, prvi put pozicionirao iznad 1.500 mjesta.

"Za nas je zaista veliki uspjeh naći se među pet odsto najbolje rangiranih svjetskih univerziteta, a obuhvaćeno ih je 30.000 na ovoj, najobimnijoj svjetskoj rang-listi. Nas raduje u ovim preliminarnim rezultatima to što su oni zapravo pokazatelj kontinuiteta rada u nastojanjima da svi procesi na Univerzitetu budu kvalitetniji, tako da smo, osim kvaliteta nastavnog procesa, unaprijedili i kvalitet naučno-istraživačkog rada", navela je Čohodar-Husićeva za "Nezavisne novine".

Jelena Krunić, prorektorka za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je taj univerzitet povećao svoju internetsku prisutnost i vidljivost, a napredak na listi je u velikoj mjeri rezultat i porasta citiranosti istraživača kao i citiranosti naučnih radova istraživača Univerziteta.

Kako uvjerava, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i svim njegovim organizacionim jedinicama urađene su određene promjene u cilju usklađivanja sa kriterijumima vrednovanja Vebometriks liste.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb-indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

RANG-LISTA SVJETSKIH UNIVERZITETA (juli 2020.)

Univerzitet u Sarajevu                                     1.496.

Univerzitet u Tuzli                                            3.081.              

Univerzitet u Banjaluci                                     3.843.

Sveučilište u Mostaru                                      4.722.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu                     5.440.

Univerzitet u Bihaću                                        8.353.

Univerzitet u Zenici                                         11.903

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije