Obrazovanje

Univerzitet u Beogradu najbolji u regionu, Oksford u svijetu

Univerzitet u Beogradu najbolji u regionu, Oksford u svijetu
Foto: bg.ac.rs | Univerzitet u Beogradu najbolji u regionu, Oksford na svijetu

Univerzitet u Oksfordu opet je najbolja visokoškolska ustanova na svijetu na rang-listi najboljih univerziteta za 2021. godinu koju je danas objavio naučni časopis "Times Higher Education".

Rang-listom je obuhvaćeno više od 1.500 univerziteta iz 93 zemlje, što je najviše do sada. Lista se zasniva na 13 pokazatelja uspješnosti u četiri područja: predavanje, istraživanje, prenos znanja i međunarodna perspektiva.

Najbolje rangirani univerzit u regionu je Univerzitet u Beogradu na poziciji 601–800, a onaj u Novom Sadu je ispod 1000.

U odnosu na listu za 2020. godinu, splitski univerzitet je pao na ljestvici sa zbirne pozicije 601–800, na mjestu 801–1000.

Univerzitet u Zagrebu ostao je na istoj poziciji, ispod prvih 1000.

Univerzitet u Ljubljani je rangiran kao i splitski, a Univerzitet u Mariboru kao zagrebački.

Univerzitet u Oxfordu je na vrhu rang-liste već petu godinu za redom, a slijede Stenford, Harvard, te tehnološki instituti Kalifornija i Masačusets.

Najbolji univerztiteti nalaze se u SAD, čak rekordnih osam je među prvih 10. i Kineski univerzitet Sigua (Tsinghua) postao je prvi azijski univerzitet koje se probilo među prvih 20 prema metodologiji koja je pokrenuta 2011.

Ove je godine 141 univerzitet prvi put na listi, a na čelu je nedavno spojeni Francuski univerzitet Pariz-Sakle sa zajedničkim 178. mjestom. Indija ima najveći broj novih unosa -14 i može se pohvaliti rekordnim brojem rangiranih institucija – 63, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije