Obrazovanje

Univerziteti u RS primaju 4.500 brucoša

Univerziteti u RS primaju 4.500 brucoša
Foto: Ilustracija | Univerziteti u RS primaju 4.500 brucoša

BANJALUKA - Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu iduće akademske godine planiraju da upišu ukupno 4.495 brucoša, potvrdili su za "Nezavisne" s ovih visokoškolskih ustanova.

"Univerzitet u Banjaluci dostavio je prijedlog Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske prijedlog da se na prvi ciklus studija u akademskoj 2021/22. godini upiše 2.576 studenata", kazali su iz Univerziteta u  Banjaluci.

Dodaju da je u planu i uvođenje novih studijskih programa, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

"U toku su procedure koje se odnose na početnu akreditaciju određenih studijskih programa", kazali su iz Univerziteta u Banjaluci.

Dodaju da Univerzitet u Banjaluci neće ukidati nijedan studijski program koji se izvodi na prvom, drugom i trećem ciklusu studija.

Milan Kulić, rektor Univerziteta  u Istočnom Sarajevu, kazao je da su u narednu akademsku godinu planirali u prvi ciklus studija upisati  1.919  studenata.

"Malo je manje u odnosu na prošlu godinu, kada smo tražili 2.443 studenta, manje je oko šest odsto", kazao je Kulić.

Prema njegovim riječima, na Univezitetu u Istočnom Sarajevu naredne akademske godine neće biti ugašen nijedan studijski program, ali najvjerovatno neće biti ni uvedeni novi smjerovi.

Podsjećamo, prema Zakonu o visokom obrazovanju Republike Srpske, visokoškolske ustanove dostavljaju Ministarstvu prijedlog plana upisa studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija najkasnije do 31. januara za narednu akademsku godinu.

Kako je predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju, resorno ministarstvo utvrđuje prijedlog broja studenata za upis u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u skladu s Mrežom visokoškolskih ustanova i potrebama tržišta rada.

Na prijedlog Ministarstva, Vlada donosi odluku o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama najkasnije do 31. marta tekuće godine za narednu akademsku godinu.

Konkurs za upis nove generacije studenata na Univerzitetu u Banjaluci biće objavljen 9. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije