Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Univerzitetu u Banjaluci 10 miliona KM za kapitalne projekte

Univerzitetu u Banjaluci 10 miliona KM za kapitalne projekte
Foto: Arhiva / Ilustracija | Univerzitetu u Banjaluci 10 miliona KM za kapitalne projekte
Srna

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će 10 miliona KM iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno za kapitalne projekte Univerziteta u Banjaluci u ovoj godini.

Dodik je naglasio da je riječ o završetku zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, izgradnji pozorišne scene i objekta vrtića, koji će služiti za edukciju i školovanje vaspitačica u predškolskim ustanovama širom Republike Srpske.

"Republika Srpska za javne univerzitete u Srpskoj godišnje izdvaja oko 97 miliona KM po različitim osnovama, plus izdvajanje za različite investicije. Od kapitalnih ulaganja u Univerzitetu u Banjaluci preostalo je da uredimo saobraćajnicu u Univerzitetskom gradu i izgradimo spomen-hram", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci, Dodik je izjavio da će dio saobraćajnica biti izgrađen do kraja godine.

"Ostaje da se u okviru Univerzitetskog kliničkog centra na Paprikovcu izgradi zgrada Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole, čime bi bila završena izgradnja svih smještajnih kapaciteta za primarni proces nastave", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je prethodnih mjeseci nastava izvođena u posebnim okolnostima, ali da način izvođenja nastave nije uticao na prolaznost studenata na ispitima.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da današnji sastanak, kojem je prisustvovala i ministar finansija Zora Vidović, govori u prilog činjenici koliko vlast i Vlada Republike Srpske vode računa o razvoju sistema visokog obrazovanja.

"Mi smo prošle i ove godine krenuli u reformu visokog obrazovanja i svjesni smo da su na tom putu potrebne i određene logističke pretpostavke, koje će upravo omogućiti ulaganje od 10 miliona KM u nove objekte u Kampusu. Ulaganjem u visoko obrazovanje gradimo bolju budućnost za Republiku Srpsku i nove ekonomske perspektive za naše mlade ljude", istakao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je podrška srpskog člana Predsjedništva i Vlade Srpske od ogromnog značaja za realizaciju kapitalnih projekata na Univerzitetu.

"Naša najznačajnija investicija je završetak zgrade koja je prvobitno bila namijenjana Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a sad će služiti i nekim drugim jedinicama u okviru Univerziteta", naglasio je Gajanin.

On je dodao da je drugi prioritet izgradnja edukativnog centra iz oblasti predškolskog obrazovanja, koji je planiran u okviru Univerzitetskog grada, a treći projekat je dovršetak pozorišne scene u okviru paviljona broj 4.

"Planirali smo i rekonstrukciju saobraćajnica u okviru Univerzitetskog grada i izgradnju spomen-hrama studentima i radnicima Univerziteta koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu", istakao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, ove godine više je zainteresovanih za upis na fakultete Univerziteta u Banjaluci nego prošle, čemu je doprinijela odluke Vlade da svi studenti koji upišu prvu godinu budu oslobođeni plaćanja školarine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije