Obrazovanje

Upisana prva generacija Srednje savremeno-umjetničke škole

Upisana prva generacija Srednje savremeno-umjetničke škole
Foto: N.N. | Upisana prva generacija Srednje savremeno-umjetničke škole

TUZLI - Mladi ljudi koji žele svoje obrazovanje u umjetnosti da započnu što ranije sada to i mogu u Srednjoj savremeno-umjetničkoj školi u Tuzli, u koju se već upisalo 13 učenika.

Oni će pohađati smjerove izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije i omladinski lider. Više od dvije godine kontinuirano se radilo na osnivanju škole. Nakon ispunjenja svih zakonskih procedura, nedavno je realizovan dvodnevni prijemni ispit, koji je koncipiran kao dvodnevna nastava uz pedagoški rad s roditeljima.

Kako su nam kazali, Savremeno-umjetnička škola u svom radu primjenjuje inovativan pristup odgoju i obrazovanju kroz primjenu savremenih metoda učenja i praktikovanje specifičnih modela kreativne dramske pedagogije i primijenjenog pozorišta i drame.

"Učenici Savremeno-umjetničke škole će se obrazovati za različita zanimanja u polju umjetnosti, društvenih i humanističkih nauka uz primjenu dramskih konvencija i kreativne dramske pedagogije u cjelokupnom procesu odgoja i obrazovanja. Školu je moguće upisati u statusu učenika redovnog i paralelnog obrazovanja. Nastavni plan i program su odobreni od strane Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i koncipirani u korelaciji općeobrazovnih predmeta gimnazijskog nivoa i stručno-umjetničkih predmeta koji su inovacija i autorsko djelo osnivača škole. U prvoj generaciji realizovan je martovski upis u predroku za zanimanja izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije i omladinski lider", pojašnjeno je iz ove škole.

Izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije je savremeno zanimanje školovano po principima primijenjenog pozorišta i drame. To je stručnjak koji uočava, podstiče, pokreće, osmišljava, realizuje i izvodi različite društveno korisne akcije i kreativne aktivnosti u području kulture, izvedbene umjetnosti i edukacije. Omladinski lider je stručnjak koji se osposobljava tehnikama vođenja sebe i drugih, organizaciji, koordinaciji, produkciji, fabrikovanju novih ideja i projekata, umijeću pisanja i implementacije projekata, vještinama namicanja sredstava, upravljanju finansijama, lobiranju i zagovoranju, poduzetništvu, marketingu i saradnji s medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije