Obrazovanje

Uskoro počinje kurs: Kineski jezik put do zaposlenja

Uskoro počinje kurs: Kineski jezik put do zaposlenja
Foto: N.N. | Uskoro počinje kurs: Kineski jezik put do zaposlenja

DOBOJ - Put do radnog mjesta u nekoj od kineskih kompanija koje su angažovane na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata ne samo u Doboju, nego i u cijeloj RS mogao bi da vodi preko kursa poslovnog kineskog jezika, koji uskoro počinje u ovdašnjoj Ekonomskoj školi.

"Sva zainteresovana djeca iz naše škole, ali i iz svih drugih srednjih škola biće u mogućnosti da se priključe. Predavači su iz Banjaluke, to su profesori kineskog jezika Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci. Jednom sedmično, čas ili čas i po, vidjećemo kako ćemo se uklopiti. Nadam se da će biti puna učionica, a to kada kažemo, tridesetak učenika sigurno", pojasnila je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Motivacija za učenje kineskog dobojskim srednjoškolcima mogu biti njihovi vršnjaci iz Banjaluke, ali i osnovci i studenti koji su već savladali ovaj, za naše podneblje interesantan, ali i prilično težak jezik.

"Dva naša polaznika su već dobila posao u kineskoj kompaniji 'Shandung', koja je otvorena u Banjaluci, tako da su to nove vještine, novi jezik koji će omogućiti našoj djeci da ostanu u RS i s projektima koje Kinezi donose u okviru ne samo inicijative 'Pojas i put' nego i mehanizma saradnje '17 plus jedan', da će biti novih projekata i da će mladi imati više mogućnosti za ostanak i za posao", rekla je Ljiljana Stević, direktorica Konfucijevog instituta.

Sergej Andrej Blagojević, učenik Ekonomske škole, već ima početno znanje kineskog jezika jer je u osnovnoj školi učio kako da se predstavi, a na pokaznom času poslovnog kineskog u svojoj školi je naučio kako da se pozdravi s Kinezima, da im se izvini, te otkrio kako se oni međusobno ophode na poslu.

"Zanimljivo je, jeste teško malo za izgovaranje, ali stvarno je zanimljivo... Nekako mi je kineski narod zanimljiv, običaji, tradicija, nošnje i sve to, i znakovi, zanima me i pisanje tih znakova", iskren je Blagojević.

"Kineska kultura i jezik su vrlo zanimljivi i mislim da bih mogla učiti kineski, mada smatram da je to veoma teško. Njihova kultura mi je jako zanimljiva, prije svega zbog njihovih običaja, praznika i jezika", kazala je Sara Marjanović, učenica prvog razreda Medicinske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije