Obrazovanje

Uspješni matematičar predavao u Tuzli: Kvalitet dolazi iznutra

Uspješni matematičar predavao u Tuzli: Kvalitet dolazi iznutra
Foto: Ilustracija | Uspješni matematičar predavao u Tuzli: Kvalitet dolazi iznutra

TUZLA - Samo novac nije ključan za uspjeh, već trud i znanje, istakao je Mahir Hadžić, predavač i istraživač sa Odsjeka za matematiku King's Collegea iz Londona koji je u četvrtak održao predavanje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.

Njegovo predavanje bilo je na temu  "Bressanova slutnja - ili koliko košta miješanje kafe i mlijeka?".  

On je naglasio da mladi moraju znati koji su standardi dobrog istraživačkog rada. Hadžić je bivši učenik Gimnazije "Meša Selimović" iz Tuzle, te osvajač srebrne medalje na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Vašingtonu 2001. godine, dvije bronzane medalje u Koreji 2000. godine i u Rumuniji 1999. godine.

Studirao je matematiku na Univerzitetu u Beču, a doktorirao na Univerzitetu Brown u Americi. Od 2013. predavač je i stalni zaposlenik na King's Collegeu u Londonu.

"Razvoj u naučnom smislu nije produkt neke formule. Postoji nekoliko faktora. Jedan od ključnih je predanost, mukotrpan rad, zalaganje. Bilo ko u Tuzli i u BiH ima te preduslove. Kvalitet dolazi iznutra. Drugi faktor je poštenje i integritet jer morate biti posvećeni onom što volite i to ozbiljno. I treći faktor je razvoj kritičke misli", rekao je ovaj uspješni matematičar.

Smatra da njegov boravak u inostranstvu može biti snaga tuzlanskog fakulteta.

BiH ima puno mladih ljudi koji su aktivni u naučnoistraživačkom radu, smatra Vedad Pašić, dekan PMF-a Tuzla.

Ističe da se mora ulagati u nauku da bi se mladi talenti zadržali. Po njegovom mišljenju, BiH ulaže vrlo malo u odnosu na Evropu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije