Obrazovanje

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci
Foto: Arhivska fotografija | Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - Proces reakreditacije Banjalučkog univerziteta i akreditacije 16 studijskih programa prvog ciklusa, koji je trajao nepune dvije godine, uspješno je okončan, te rješenje o akreditaciji potvrđuje da UNIBL ispunjava sve kriterijume u oblasti visokog obrazovanja.

Rekao je ovo danas Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, koji je istakao da su rješenje dobili prošle sedmice od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i trajaće narednih pet godina.

"Univerzitet ispunjava sve standarde kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, ali i standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u okviru evropskog jedinstvenog prostora visokog obrazovanja", istakao je Gajanin.

On kaže da su aktivnosti u vezi sa reakreditacijom uradili na vrijeme, te da su dobili i odgovarajuće preporuke šta treba unaprijediti u okviru UNIBL, te da će predano raditi na unapređenju svih oblasti obrazovanja i svih studijskih programa.

"Naši studenti ne treba da brinu, nemaju razloga za to kad je riječ o tome da li će njihove diplome biti priznate u svijetu. UNIBL je prije svega jedna od prvih akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koja predano radi na unapređenju svih kriterijuma i standarda", rekao je Gajanin.

Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Banjalučkom univerzitetu, rekao je da je Komisija za eksternu evaluaciju zahtjeva provjeravala ispunjenost zahtjeva.

"S tim u vezi Komisija je ocijenila da UNIBL od 10 kriterijuma sistema kvaliteta za sedam ima u potpunosti ispunjene zahtjeve, dok za tri kriterijuma ima pretežno ispunjene zahtjeve. Kad je riječ o ispunjenosti zahtjeva na 16 studijskih programa, UNIBL na 12 ima u potpunosti ispunjene zahtjeve sistema kvaliteta, dok su kod četiri pretežno ispunjeni zahtjevi. U narednom periodu planiramo da akreditujemo još 26 studijskih programa", rekao je Posavljak. 

On je pojasnio da su u potpunosti ispunili zahtjeve arhitektura, ekonomija i poslovno upravljanje, računarstvo i informatika, srpski jezik i književnost, psihologija, opšti nastavnički studijski program na fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, proizvodno mašinstvo, stomatologija, biologija, agrarna ekonomija i ruralni razvoj, pravo, te hemijsko inženjerstvo i tehnologije.

Posavljak je dodao da pretežno ispunjene zahtjeve ima likovna umjetnost, socijalni rad, rudarstvo i šumarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije