Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci

Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci
Foto: Arhivska fotografija | Uspješno završen proces reakreditacije Univerziteta u Banjaluci
Goran Lajić

BANJALUKA - Proces reakreditacije Banjalučkog univerziteta i akreditacije 16 studijskih programa prvog ciklusa, koji je trajao nepune dvije godine, uspješno je okončan, te rješenje o akreditaciji potvrđuje da UNIBL ispunjava sve kriterijume u oblasti visokog obrazovanja.

Rekao je ovo danas Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, koji je istakao da su rješenje dobili prošle sedmice od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i trajaće narednih pet godina.

"Univerzitet ispunjava sve standarde kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, ali i standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u okviru evropskog jedinstvenog prostora visokog obrazovanja", istakao je Gajanin.

On kaže da su aktivnosti u vezi sa reakreditacijom uradili na vrijeme, te da su dobili i odgovarajuće preporuke šta treba unaprijediti u okviru UNIBL, te da će predano raditi na unapređenju svih oblasti obrazovanja i svih studijskih programa.

"Naši studenti ne treba da brinu, nemaju razloga za to kad je riječ o tome da li će njihove diplome biti priznate u svijetu. UNIBL je prije svega jedna od prvih akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, koja predano radi na unapređenju svih kriterijuma i standarda", rekao je Gajanin.

Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Banjalučkom univerzitetu, rekao je da je Komisija za eksternu evaluaciju zahtjeva provjeravala ispunjenost zahtjeva.

"S tim u vezi Komisija je ocijenila da UNIBL od 10 kriterijuma sistema kvaliteta za sedam ima u potpunosti ispunjene zahtjeve, dok za tri kriterijuma ima pretežno ispunjene zahtjeve. Kad je riječ o ispunjenosti zahtjeva na 16 studijskih programa, UNIBL na 12 ima u potpunosti ispunjene zahtjeve sistema kvaliteta, dok su kod četiri pretežno ispunjeni zahtjevi. U narednom periodu planiramo da akreditujemo još 26 studijskih programa", rekao je Posavljak. 

On je pojasnio da su u potpunosti ispunili zahtjeve arhitektura, ekonomija i poslovno upravljanje, računarstvo i informatika, srpski jezik i književnost, psihologija, opšti nastavnički studijski program na fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, proizvodno mašinstvo, stomatologija, biologija, agrarna ekonomija i ruralni razvoj, pravo, te hemijsko inženjerstvo i tehnologije.

Posavljak je dodao da pretežno ispunjene zahtjeve ima likovna umjetnost, socijalni rad, rudarstvo i šumarstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije