Obrazovanje

Usvojena informacija o sprovođenju reformi u obrazovanju

Usvojena informacija o sprovođenju reformi u obrazovanju
Foto: Srna | Usvojena informacija o sprovođenju reformi u obrazovanju

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji aktivnosti za sprovođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj od jula do septembra

"Važnije aktivnosti koje su realizovane su rad na redefinisanju ishoda učenja u cjelovitom razvojnom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te definisanju ishoda učenja u ovom programu prilagođenih osnovnim karakteristikama različitih smetnji kod djece, kao i aktivnosti kojima će se podizati svijest roditelja, stručne i ostale javnosti o važnosti i značaju ranog učenja i učešća u predškolskom vaspitanju i obrazovanju", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja doneseni su novi nastavni planovi i programi za predmete od četvrtog do devetog razreda, programi fakultativne nastave, te programi dodatne nastave.

Izrađeni su stručna i druga posebna uputstva kojima se reguliše sprovođenje male mature i stručno uputstvo za sprovođenje spoljašnjih provjera postignuća učenika.

Urađen je i Priručnik za nastavnike za petnaestominutno vježbanje na početku nastavnog dana u prvoj trijadi, te izvršena digitalizacija sadržaja šest udžbenika.

U oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja završena je revizija zanimanja za koja se obrazuju učenici u Republici Srpskoj, urađena u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Zanatsko-preduzetničkom komorom Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan aktivnosti na sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od obilnijeg snijega od interesa za Republiku Srpsku za period 2020 - 2023. godina.

Donošenjem i sprovođenjem plana biće unaprijeđeno i obezbijeđeno svestranije angažovanje relevantnih subjekata i ostvaren viši nivo pripravnosti u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od snježnih padavina i snijega.

Republička uprava civilne zaštite nadležna je za koordinaciju, usklađivanje, praćenje i usmjeravanje svih aktivnosti u vezi za sprovođenjem ovog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije