Obrazovanje

Važan opstanak škole "Sanus futurum"

Važan opstanak škole "Sanus futurum"
Foto: Ustupljena fotografija | Važan opstanak škole "Sanus futurum"

SANSKI MOST - Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Kemal Hrnić posjetio je Srednju poljoprivrednu školu "Sanus futurum" u Sanskom Mostu, te obećao pomoć Ministarstva na čijem je čelu kako se škola ne bi ugasila.

"Ovo je jedina srednja škola u Federaciji BiH koja školuje učenike za zanimanja u oblasti poljoprivredne proizvodnje i važno nam je da je sačuvamo. Mislim da treba uložiti više napora kako bi se škola promovisala i van granica Unsko-sanskog kantona, te tako privukla što veći broj učenika", kazao je Hrnić.

Konkretno, on je istakao kako su školi na raspolaganju linije vezane za nabavku mehanizacije za edukaciju učenika, kao i drugi programi pomoći. "Odgovorno tvrdim kako smo učinili sve da bismo poljoprivredu učinili privlačnim zanimanjem. Kreirali smo brojne linije za pomoć mladim poljoprivrednicima, a u takvim projektima moguće je dobiti i do 50.000 maraka za pokretanje vlastitog gazdinstva", kazao je Hrnić.

Direktor ove škole Senad Tičević je istakao kako su uložili velike napore na planu promovisanja škole ne samo na području Unsko-sanskog kantona, već i šire. Od ove godine učenici imaju besplatan internatski smještaj, a pored do sada postojećih zanimanja u školu su uveli i agroturistički smjer, što je značajna novina.

Ova srednja poljoprivredna škola osnovana je odmah po završetku rata, posjeduje vlastito poljoprivredno dobro u okviru kojeg učenici stiču praktična znanja, a ono uključuje farmu muznih grla, plastenike, voćnjake i obradive površine, pa je škola u situaciji da proizvodi za sopstvene potrebe, ali i tržište.

Škola je izgrađena uz pomoć Vlade Švedske kao jedna od najmodernijih ustanova takvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i jedina koja školuje kadar u oblasti poljoprivrede.

U posljednjih nekoliko godina susreću se s problemom nedovoljnog broja učenika, tako da klupe u toj školi danas pohađaju tek 42 učenika, pa je školi zaprijetilo gašenje. Međutim, budući da proizvodnja hrane i poljoprivreda sve više dobijaju na značaju može se očekivati da će se negativni trendovi u narednom periodu popraviti, smatraju u "Sanus futurumu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije